![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Jestem początkujący, i mam taki problem, z którym się zmagam jakiś okres czasu.
Mam trzy parametry do zapytania SQL-owego. POST [f] POST [m] POST [p] W zależności co jest wpisane, php powinien przekierować do zapytania SQL. Możliwości są takie: 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; 2. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; 3. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; 4. $sql="select * from baza where towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; 5. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; 6. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\"" ; 7. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\" " ; W skrócie: 1. SQL f 2. SQL m 3. SQL f, m 4. SQL p 5. SQL f, p 6. SQL m, p 7. SQL f, m, p Proszę o podpowiedź, zakręciłam się już w tych pętlach. Dziękuję. Ten post edytował tiramizu 1.08.2006, 05:31:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W zależności co jest wpisane, php powinien przekierować do zapytania SQL. Co to znaczy? Co moze byc wpisane pod: POST [f] POST [m] POST [p] ![]() Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba chodzi o to, ze jeżeli jedno pole jest puste z tych 3-ech to ma tamte 2 dodac a trzeciego nie. Jeżeli o to chodzi to musisz użyć funkcji if, np.
Dla punktu 5:
I podobnie dla reszty.. Ten post edytował gladiror 27.07.2006, 22:33:51 -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz dokładnie jaki jest problem, bo teraz to można strzeleć i kombinować o co Tobie chodzi, zabrakło pytania oraz temat postu jest mało mówiący...
Jeśli masz problem tylko z ustalaniem, które z zapytań wywołać na podstawie zawartości zmiennej przesłanej za pomoca formularza metodą post to tak jak napisał Gladiror skorzystaj np. z instrukcji sterującej if else else if" Pozdrawiam, Łukasz Ten post edytował kossa 27.07.2006, 23:47:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o coś takiego
Pozdrawiam -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; hmmm, a nie czasem: Kod 1. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST['f']\"";
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Athlan jak juz chcesz sie wykazac wiedzą i kogoś poprawić to sprawdź, czy oby na pewno ty masz rację. Otoż Twoj sposob wywali parse errory, a sposob ktory poprawiales jest jak najbardziej poprawny.
Zanim zadasz pytanie: "Dlaczego?" Odsylam cię do manuala w celu poszukania dlaczego ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już tłumaczę dokładnie, o co mi chodzi:
Ma to działać podbnie jak http://www.ditel.com.pl/index.php?kbi=1063...t%F3w+biurowych. Czyli użytkownik chcąc wyszukać coś w bazie może podać takie informacje: Pokaż mi wszystko co się znajduję w magazynie 1: I na przykład wyświetli mu się np. 1000 rekordów. $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\"" ; Ale może podać bardziej szczegółowe dane, np. Pokaż mi wszystko co się znajduję w magazynie 1 i jest z firmy Ziaja $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"$_POST[f]\" and asortyment LIKE \"$_POST[m]\"" ; Ale może podać np wyświetl mi wszystko z firmy Ziaja i mają to być tylko kremy. $sql="select * from baza where asortyment LIKE \"$_POST[m]\" and towar LIKE \"$_POST[p]\"" ; Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zrobić w php aby w zależności od podanych informacji, i ilości, php przekierował na odpowiednie zapytanie SQL. Mam nadzieję że teraz dobrze wytłumaczyłam zagadnienie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to dostales odpowiedź pare postow wyżej, aczkolwiek troche zamotaną. Tu masz bardziej uniwersalnie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36...mp;#entry204618 1) popraw tytul na mowiący cośo tresci 2) proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole 3) uzywaj bbcode!!! -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: wiem DLACZEGO
![]() sory zapomniałem się, miało być: Kod $sql="select * from baza where magazyn LIKE \"".$_POST['f']."\"";
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:16 |