![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_Robert_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Mam problem ze skryptem. Skrypt ma zadanie obliczenie ceny VAT. Oblicza do dwóch miejsc po przecinku. Tylko jest mały problem z wywietlaniem liczb. Zależy mi na tym aby skrypt wyświetlał liczby w postaci np 100.20 zł a nie jak do tej pory wyświetla 100.2 zł Gubi zapis jednego miejsca po przecinku.
Jeśli normalnie ten sam skrypt potrafi wyświetlić liczby np 999.99 zł. Jestem z lekka zdziwniony. Przecież powienien zapisywać każdą liczbę z podaniem do dwóch miejsc po przecinku. Chyba że ja mam jakieś zaćmienie ![]() if (($sale_status=='srp')||(!$sale_status)){ $gros1_price = round(($price_srp*1.22),0); $net_price = round(($gros1_price/1.22),2); << dodtaktowo zastosowana funkcja zaokrąglenia print ("<P class=blue11> netto: <br> $net_price zł"); print ("<P class=red11><br> brutto: <br> $gros1_price zł"); }; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież powienien zapisywać każdą liczbę z podaniem do dwóch miejsc po przecinku. Chyba że ja mam jakieś zaćmienie ![]() Raczej... Zapomniałeś, że zera na najmniej znaczących miejscach są pomijane. Odsyłam do manuala do funkcji number_format(). -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziekuje za wskazówkę. Postaram się poszukać icos wymyślę. Mam nadzieje że ta funkcja mi pomoże
![]() ![]() |
|
|
-Gość_Robert_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Teraz ten skrypt wygląda tak i zapewniam na bank (działa poprawnie).
Bardzo dziękuję za pomoc i wskazókę. if (($sale_status=='srp')||(!$sale_status)){ $gros1_price = round(($price_srp*1.22),0); $net_price = round(($gros1_price/1.22),2); $net_price1 = number_format($net_price, 2, '.', ''); print ("<P class=blue11> netto: <br> $net_price1 zł"); print ("<P class=red11><br> brutto: <br> $gros1_price zł"); }; Pozdrawiam serdecznie. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 01:36 |