![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam...
w skrócie pokaże o co mi chodzi: mam 2 tabele: - kluby (id, nazwa) - pilkarze (id, id_klub, imie [char], forma[int], itd) mam je połączone w ten sposób:
z tego zapytania moge wyciągnąć sume formy w danym klubie (wszystkich piłkarzy), iklosć piłkarzy itp... a mi chodzi o liste nazwisk....np: imie1,imie2,imie3,itd (łączenie tekstu) jest taka możliwość?? to jest tylko przykład zapytania, ja mam o wiele bardziej złozone zapytanie...chodzi mi o tą konkretną możliwość, bez zmiany formy zapytania... ps. nie wiem czy to zapytanie działa do końca bo tylko pisze co umiem odczytać a czego nie:( Ten post edytował marek_wodz 27.07.2006, 10:59:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o łączeniu stringów w mysql
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytałem i nic nie wymyśliłem:/
od kilkunastu godzin nad tym siedze:( ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
CONCAT_WS():
Kod mysql> SELECT CONCAT_WS(',','First name','Second name','Last Name'); -> 'First name,Second name,Last Name' mysql> SELECT CONCAT_WS(',','First name',NULL,'Last Name'); -> 'First name,Last Name' to przykład z manuala, a tak mogłoby wyglądać:
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jak to jest nowszy mysql (chyba od wersji 4.1) to możesz użyć group_concat ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:19 |