Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> ID sprzętu, jak pobierac?
nasty

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No wiec mam następujący problem:
Chce by mój program tworzy identyfikatory dla danej konfiguracji sprzętu, z samego php to niema za dużo opcji, próbowałem na Windows pobierać model BIOS-u, procesora i dysku z registry ale z kolei to nie działa na linuxie, próbowałem tez robić dll-ki, które pobierają dane z WMI i podczepiałem je do php, ale to tez tylko pod Windows, ma może ktoś jakiś pomysł żeby pobierać dane o BIOS, procesor i HDD na obu platformach?
dodam jeszcze ze MAC odpada.
Dziękuje
Go to the top of the page
+Quote Post
orson

-----

witam ...

najlepiej użytkownik niech prześle faxem ...

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
nasty

-----

mowisz powaznie ? smile.gif
to ma byc uzywane to aktywacji produktu, i zapobieganiu nie legalnego kopiowania, a wiec wysle maila do pirata z prosba o przeslanie faxem danych o jego sprzecie, zebym mogl mu zablokowac program tongue.gif a on mi grzecznie poda winksmiley.jpg
no bardzo fajne rozwiazanie, napewno uzyje biggrin.gif

Ten post edytował nasty_psycho 26.07.2006, 10:58:30
+Quote Post
orson

-----

witam ...

aaa ... to na serwerze questionmark.gif to dlaczego nie napisałeś ... myślałem że to klientowi przez przeglądarkę ... nie ma chyba uniwersalnej metody na pobranie danych jednoznacznie identufikujacych ... może jednak mac nie jest taki zły - po prostu rejestruj zmiany i jak chociaż raz mac się zmienia - znak że user coś knuje - blokuj program i odblokowanie tylko przez maila np.

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
nasty

-----

ok, dzieki. no chyba pobawie sie mac-iem
+Quote Post
thornag

-----

Propo MAC adresow. Jak je pobrac ? I czy mozna tak ze 100% pewnoscia stwierdzic ze identyfikuja one komputer (no oprocz tam jakis mac clonow itp). Chcialbym tego uzyc do systemu glosowania by identyfikowac osoby ktore juz zaglosowaly.

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
nasty

-----

tak, daja 100% pewnosc, ale ich sie nie uzywa do sprawdzania czy ktos glosowal tongue.gif, wystarczy ciacho dac dla user i koniec.
+Quote Post
thornag

-----

Ciacho odpada,

Jak mozna sprawdzic owy MAC adres. Mimo wszystko uwazam ze to ciezko bedzie. Przeciez jesli maszyna A wysyla pakiet do maszyny B, i to musi poleciec przez proxy/fiorewall/czy cos tam/ C i D droga pakietu wyglada tak...

Z Maszyna A do Firewall C -> Tutaj C przepakowywuje pakiet nadajac mu wlasny MAC.
Z firewall C do D -> Tutaj D uzywa MACa C (bo C dodalo swoj mac) zeby wyslac odpowiedz do C ze pakiet dotarl. Pozniej przepakowywuje pakiet ze swoim adresem MAC.
Z Firewall D do Maszyna B -> Tutaj B wysyla do D za posrednictwem MAC-D info ze pakiet dotarl. W koncu B odbiera pakiet ale z koncowym Mac adressem gatewaya D nie maszyny A.

Moze sie myle ale wydaje mi sie ze tak to wlasnie dziala.

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
orson

-----

witam

przy pomocy php nie można pobrać mac adresu klienta (przynajmniej nie w łatwy, uniwersalny i przyjemny sposób na więkrzości serwerów hostingowych), nasty_psycho chce pobierać na serwerze - to jest łatwiejsze ...

pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Co do MACów - zważcie na taką możliwość, że wielu użytkowników używa komputera wspólnie - i co wtedy? Ciacho najlepsze do głosowania.
+Quote Post
nasty

-----

ale z technicznego punktu widzenia, nie mozliwe jest pobieranie MAC-a, osob odwiedzajacych twoja strone.
+Quote Post
Aure

-----

Co więcej MAC nie jest unikalnym identyfikatorem komputera - jak wszystko można go zmienić smile.gif

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:28