![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem, ktory nie wiem jak rozwiazac.
Dotyhczas takie rzeczy rozwiazaywalem SQLem ale przyszedl czas zmierzyc sie z tym w php i ugrzezlem. A problem lezy w tym, ze mam jedna date w postaci: yyyy-mm-dd Potrzebuje teraz sprawdzic czy data ta jest max. starsza o X miesiacy od obecnego czasu. Jak?! :| :| :| Urzylem skryptu ze strony: http://aidan.dotgeek.org/repos/?file=Duration.php ...do prownania dat. Moj if wyglada w ten sposob:
(User->maxMonthReachBack = 3) I niestety nie dziala jak daje date np: 2006-07-04 mimo, ze data ta spelnia kryterium (nie siega ponad 3 miesiace w stecz). Przyczym podobna metoda porownywania: czy data od i data do jest nie wieksza niz 7 dni
...dziala bez zarzutu :| Jakies pomysly? Ja juz trace sily :/ P.S. Powinni wprowadzic typ niejawny datetime w php bo mozna sie z tym pociac. Ten post edytował Seth 25.07.2006, 09:12:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/strtotime <- bardzo ułatwia sprawę
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@seth pozatym w Twojej logice byl blad: nie > a < . przeciez zeby data nie byla starsza to roznica musi byc mniejsz od 3 miesiecy a nie wieksza. Dodatkowo przyjales ze kazdy miesiac ma 31 dni - źle
![]() edit: szampana dla mnie? fajnie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor faktycznie, zmienialem to kilka razy i sprawdzalem czy dziala odwrotnie.
Szampan dla wszystkich ![]() ![]() P.S. 2006-04-26 -- ha! to moja daata urodzin |
|
|
![]()
|
|
Cytat 2006-04-26 -- ha! to moja daata urodzin ![]() ![]() ps: dalbym se glowe uciąc, ze na forum jestes juz od kilku lat.... hmmmm.... ty mnie kita wciskasz ![]() edit: Cytat A te kilka lat wczesniej to stad, ze to konto po moim dziadku A dziadek to pewnie ma teraz 10 lat? ![]() ps: a warna za korzystanie z cudzego konta chcesz? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
:DDDDD
Wiesz jak jest, dzisiaj dzieci bardzo szybko sie ucza ![]() A te kilka lat wczesniej to stad, ze to konto po moim dziadku ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:07 |