![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odetchnijmy od wielkich swiatowych problemow programistycznych i przejdzmy do banalow
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RTFM!
Masz tutaj liste wszystkich funkcji związanych z MySQL: http://www.php.net/manual/pl/ref.mysql.php -------------------- Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rili?
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny bezsensowny topic
![]() ![]() Jak mozesz czlowieku stworzyc tabele w bazie danych jak nie jestes z nia polaczony :!: :!: :!: :!: :!: :!: haiaw: zamknij ten topic |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Skąd: Mińsk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kolejny bezsensowny topic :evil: :evil:
Jak mozesz czlowieku stworzyc tabele w bazie danych jak nie jestes z nia polaczony :!: :!: :!: :!: :!: :!: haiaw: zamknij ten topic Seth spokojnie ![]() ![]() Już to widze nowa telepatyczna baza danych, myslisz i masz ![]() Ale trzeba przyznac że ikonke ma fajna ![]() -------------------- Disconnect
|
|
|
![]()
|
|
Nie, nie nie, albo mi juz na muzg te 35 stopni pada, albo ktos tutaj nie czyta uwaznie (ew. 3 mozliwosc - nie sprecyzowalem swojego problemu). Zacznijmy od tego. 1. lacze sie z MySQL 2. tworze baze danych 3. tworze tabele o nazwie 'dupa jasia' z okreslonymi polami. Problem tkwi w niespelnionym aspekcie punku trzeciego. Teraz latwiej skleic?
|
|
|
![]()
|
|
Btw: thx za komplementy pod adresem avatara
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@all
bla bla... bez sen ...po co to tu ...czego ty tu chesz ...itd..... to wszytsko co potraficie powiedziec? czy tak trudno mu napisac ze w php nie ma funkcji do tworzenia tabel.. tylko trzeba wyslac SQL z poleceniem do stworzenia: Kod CREATE TABLE ...
tak wszystcy o regulamin sie prosza to wpiszcie tez do niego punkt: Siedz cicho jak masz glupoty pie....lic! -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Skąd: Mińsk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niewiadomo czy Palli zrozumie wiec trzeba dodać że:
Kod CREATE TABLE dupa_jasia (
za_dnia varchar(25) NOT NULL, w_nocy varchar(25) NOT NULL ); No i masz na szczęście, niech ci sie robota Palli w rękach ![]() -------------------- Disconnect
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Castor ales mu wytlumaczyl: CREATE...
![]() A tak wogole to chyba nie przeczytales pierwszego posta. Palli zajrzyj tu: www.mysql.com/doc/C/R/CREATE_TABLE.html |
|
|
![]()
|
|
no wiec tak:
Thx od Castora za LUDZKA odpowiedz, a co do pointa6k to te insynuacje zachowaj dla swoich kumpli, oks? Chyba, ze tutaj kazdy kto chce porady, lub chce zapytac o cos jest traktowany jak "debil". hmm... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Castor ales mu wytlumaczyl: CREATE... :twisted:
a co nie straczy? Cytat A tak wogole to chyba nie przeczytales pierwszego posta.
a co tam niby takiego jest co mogl bym przypiac do moiej wypowiedzi?? -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat no wiec tak:
Thx od Castora za LUDZKA odpowiedz, a co do pointa6k to te insynuacje zachowaj dla swoich kumpli, oks? Chyba, ze tutaj kazdy kto chce porady, lub chce zapytac o cos jest traktowany jak "debil". hmm... Poprostu sądziłem że jesteś początkujacy po tych pytaniach, i chciałem DOKŁADNIE wytłumaczyć, Jezeli cie w jakikolwiek sposób uraziłem to przepraszam niemiałem tego na celu i przepraszam cie publicznie Ja Point6000 przepraszam Sz.Palli za to że niesłusznie uraziłem jego godność. -------------------- Disconnect
|
|
|
![]()
|
|
O to wlasnie mi chodzilo co Castor powiedzial - nie ma takiej funkcji w php ktora tworzyla by tabele, analogicznie tak jak tworzy sie baze danych. Tylko tyle chcialem wiedziec.
Point - przepraszac nie masz, tylko zastanawiam sie czy kazdego poczatkujacego tak traktujesh... Sz.P - bije ironia z daleka... Ale chyba to nie jest forum prywante, wiec zeby nie zasmiecac 1227395 moj nr gg, a tam mozemy spokojnie pogadac. |
|
|
![]()
|
|
Cytat ...
Cytat A tak wogole to chyba nie przeczytales pierwszego posta. a co tam niby takiego jest co mogl bym przypiac do moiej wypowiedzi?? Czytajac pierwszy post Pallia mozna odniesc wrazenie, ze chce(jak juz wyzej pisalem) stworzyc tabele bez polaczenia sie z baza. Stad wlasnie moja odpowiedz na tego posta. |
|
|
![]()
|
|
no tez tak zrozumialem i twa odpowiedz rowniez
.... ale co ma jego pierwszy post do mojej odpowiedzi to nadal cie nie rozumiem :?: :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Byc moze faktycznie popelnilem blad niekonkretyzujac dokladnie pytania - za zamieszanie sorx.
|
|
|
![]()
|
|
Chodzilo mi o to co powiedziales: "Siedz cicho jak masz glupoty pie....lic"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: 50° 30' N, 22° 7' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto funkcja php tworząca tabelę napisana przeze mnie
![]() ![]() Kod function mysql_create_table($table,$fields){
$columns = count($fields); # Ile jest kolumn do dodania $newtable = 0; if($fields[$columns][1]=="primary key"){ $query = "CREATE TABLE $table (".$fields[1][1]." ".$fields[1][2]." ".$fields[1][3].", ".$fields[$columns][1]." (".$fields[$columns][2]."))"; $dec = 1; }else{ $query = "CREATE TABLE $table (".$fields[1][1]." ".$fields[1][2]." ".$fields[1][3].")"; $dec = 0; } if(mysql_query($query)){ $newtable = 1; $howmany++; } for($counter=2; $counter <=$columns-$dec; $counter++){ if($fields[$counter][1]!="primary key" && $fields[$counter][1]!="key"){ $query = "ALTER TABLE $table ADD ".$fields[$counter][1]." ".$fields[$counter][2]; if($fields[$counter][3]!=""){ $query .= " ".$fields[$counter][3]; } $query .= " AFTER ".$fields[$counter-1][1]; } if($fields[$counter][1]=="primary key" || $fields[$counter][1]=="key"){ if(!$newtable){ $query = "ALTER TABLE $table DROP INDEX ".$fields[$counter][1]." ADD ".$fields[$counter][1]." (".$fields[$counter][2].")"; }else{ $query = "ALTER TABLE $table ADD ".$fields[$counter][1]." (".$fields[$counter][2].")"; } } if(mysql_query($query)){ $howmany++; }else{ die("MySQL error: error in adding column $fields[$counter][1] to table $table."); } } return $howmany; } Funkcja zwraca ilość zainstalowanych poprawnie kolumn, a jako parametry przyjmuje kolejno: nazwę tworzonej tabeli, oraz tabelę pól. Przykładowa wygląda następująco: Kod $tabela = array(1=> array(1=>"id", "int(10)", "NOT NULL auto_increment"),
array(1=>"pole_textowe", "varchar(128)", ""), array(1=>"blobek", "blob", "not null"), array(1=>"primary key", "id")); Tak więc tworzymy dwuwymiarową tabelę, przy czym każdy kolejny PIERWSZY indeks oznacza kolejne pole tabeli, a drugi ineks kolejno: komórka 1 - nazwa pola komórka 2 - typ pola komórka 3 - ewentualne dodatkowe opcje (np. auto_increment). Jeśli komórka 1 ma wartość key, lub primary key, do drugiej komórki wstawiamy nazw pola, któego się to tyczy, a trzecią zostawiamy w spokoju. Mam nadzieję, że to rozwiąże twój problem, Palli ![]() -------------------- PozDrX, ZyxwvU
www.anarda.host.sk Tamta zhackowana :) |
|
|
![]()
|
|
Ok, z gory thx za ten "kawalek" kodu - jutro potestuje, bo dzisiaj juz spadam
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 00:41 |