![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jerzeli mam zmienną np. $email to za pomocą jakiej funkcji mogę sprawdzić czy w zmiennej znajdują się znaki @ i ".(kropka)" tzn chodzi mi tu o to ze chcę zweryfikowac poprawnosc adresu e-mail ze zmiennej
![]() Proszę o nakierowanie mnie na funkcje nie potrzbuje gotowych skryptów wolał bym sam napisac ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj wyszukiwarki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
int preg-match(string $wyrazenie, string $tekst, array &$znalezione)
Funkcja wykonuje wyszukiwanie wyrażenia PCRE $wyrazenie w tekście $tekst i przypisuje wszystkie znalezione ciągi do tablicy $znalezione.Nie chcesz wyrażenia na adres e-mail, więc go tu nie podam ![]() Ten post edytował slash12345 24.07.2006, 19:20:45 -------------------- Kod thewanderer@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade Konieczne pobranie 666KB pakietów. Czy chcesz kontynuować? [T/n] nieeeeeeee |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można np zrobić
mogą być błędy bo pisane z palca Ten post edytował Lee 24.07.2006, 19:23:32 -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~dawhol potrzebujesz wyrażeń regularnych.
Odnoścnie samego wyrażenia, którego potrzebujesz użyć, zajrzyj tutaj: regular-expressions.info Jesli chodzi o funkcji, których masz użyć to: Regular Expression Functions ~elnino.pl za kolejnego takie posta bez zastanowienia walnę Ci ostrzeżenie. Jak masz coś do napisania to napisz, jak nie to nie nabijaj postów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeżeli nie wiesz, czego szukać, to:
- wyrażenia regularne - walidacja danych -------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie =)
~mike_mech zagłebie sie w te wyrazenia regularne jednak metoda ~Lee "stristr" wydaje mi sie prostsza jak na poczatek ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszkę mniej podatna na złą walidację metoda:
Lub, jeśli wolisz, wersja analogiczna ale w stylu perlowskim:
Ten post edytował Jabol 24.07.2006, 22:06:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:36 |