![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Standardowo chcialbym zablokowac podwojne klikanie w glosuj czy tez zliczac tylko unikalne dzienne wejscia na strone. Dwie metody wydaja sie oczywiste, cookies i zapis IP w bazie danych. Cookies maja powazna wade ze mozna je usunac i glosowac znowu, a rating jest na tyle wazny ze nie moge pozwolic na samodzielne nabijanie glosow. Moge zapisywac IP, jednak z doswiadczenia wiem ze takie dzialanie wykluczalo z mozliwosci glosowania prawie cale moje osiedle ![]() Co do zapisu IP wada jest jeszcze jedna. Biorac pod uwage 10 000 (min) uzytkownikow, kazdy z nich powiedzmy ma 5 kanalow z 10 itemami (RSS) wiec bioprac pod uwage komentarze, mamy 10 000 x 5 x 10 x (niewiadomo ile klikniec dziennie). Baza danych bedzie przeolbrzymia. Czy ktos zna jakies alternatywne wyjscie ? Czy istnieje sposob pewny ? (nie dajacy sie obejsc, i nie banujacy niewinnych ![]() -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jezeli osobajest z sieci lokalnej to posiada naglowek X-Forwarded-For i z niego mozesz zapisac IP. Mozesz tez zapisywac hasze kombinacji IP + User-Agent itp.
-------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dalej nie rozwiazuje problemu kilkuset (mozliwe) rekordow w tabeli.
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli osobajest z sieci lokalnej to posiada naglowek X-Forwarded-For i z niego mozesz zapisac IP. Mozesz tez zapisywac hasze kombinacji IP + User-Agent itp. Bzdura, nagłówek X-Forwarded-For jest dodawany w przypadku gdy połączenie przechodzi przez proxy (a i to nie zawsze) i z siecią lokalną nie ma nic wspólnego. Thornag -> IMHO masz do wyboru tylko ciasteczka albo tworzenie jakiejś unikalnej kombinacji adresu IP i nagłówków HTTP. A liczba rekordów, która podajesz nie jest żadnym wyzwaniem ani dla mysql'a ani dla postgresql'a o komercyjnych bazach nie wspominając... Ten post edytował Aure 24.07.2006, 20:23:54 -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
@Aure => Sam co bys zrobil ? Kombinacja najpierw sprawdzanie czy jest cooki jak nie ma to baza ? Na odwrot ? Czy zastosowac tylko jedno rozwiazanie ? Czy jest jakis parametr ktorym php moze jednoznacznie okreslic maszyne ? Cos mi sie obija wewnatrz tej pustej czaszki ze apache do loga zapisywal jakies unikalne identyfikatory ?
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie silił bym się na jakieś wielkie zabezpieczenia. Do zwykłej ankiety/głosowania starczy zabezpiecznie przez ustawienie ciasteczka.
Jeśli to arcyistotne głosowanie to wymusiłbym rejestrację użytkownika z aktywacją przez email żeby zapewnić sobie unikalność. Względnie jeśli zależałoby mi na anonimowości to wyciągałbym hash z nagłówków HTTP i adresu IP (nie testowałem nigdy w praktyce, więc nie wiem jak wyglądałaby tu kwestia powtarzalności i co za tym idzie wykluczania zbyt wielu osób). -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: piczu.info Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bzdura, nagłówek X-Forwarded-For jest dodawany w przypadku gdy połączenie przechodzi przez proxy (a i to nie zawsze) i z siecią lokalną nie ma nic wspólnego. Nie zawsze, ale jezeli na serwerze jest zainstalowany Squid to tak. -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Serwis dotyczy podcastingu, rejestracja userow jest platna wiec odpada taka unikalnosc. Chcemy po prostu uniknac sztucznego nabijania rankingu (zeby znajdowac sie u gory w listach:)) Poki co zastosuje ciastka.
@Aure - > wielkie dzieki za pomoc i konepcje. Jesli kto jeszcze zajrzy a ma jakies ciekawe pomysly nie pogardze. Pozdrawiam -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie zawsze, ale jezeli na serwerze jest zainstalowany Squid to tak. Pozwole sobie poprawić raz jeszcze ![]() -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za offtopic,
ja nie napisalem ze naglowek ten jest specyficzny dla Squida tylko ma on taka zawartosc (gdy jest wlaczony, a domyslnie jest) -------------------- pozdrawiam :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co z userami neostrady? którzy po każdym załączeniu jej dostają nowy IP?
Ja stosuję ciasteczka + IP do bazy, jak ktoś wie jak... to oszukuje :/ Czy nie znacie jakichś lepszych sposobów? T |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rowniez przylaczam sie do pytania
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 21:34 |