![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś dawno temu zrobiłem ładny system obsługi drzewek. Teraz leży u mnie na kompie i się marnuje a tutaj na forum conajmniej raz na tydzień ktoś o to pyta. Dlatego zamieszczam. Dodam tylko, że sama struktura nie jest moim pomysłem:
Struktura: Api:
Polecam wszystkim, bo mi naprawdę szkoda, że moja praca się marnuje a sam nie mam co z tym zrobić. Jeżeli jest odpowiedniejsze forum to proszę o przeniesienie. Ojojoj, wyszedłem poza limit długości posta. Teraz jeszcze jakby jacyś linuksiarze z Was chcieli potestować i potrzebowali danych testowych to polecam: Kod #include<stdlib.h> oraz error.c#include<errno.h> #include<dirent.h> #include<stdio.h> #include<fcntl.h> #include<sys/stat.h> #include<sys/types.h> #define FALSE 0 #define TRUE !FALSE int id; int fid; void *xmalloc(size_t size) { void *ptr; if((ptr=malloc(size))==NULL) syserr("malloc"); memset(ptr, 0, size); return ptr; } void xfree(void *ptr) { if(ptr) free(ptr); } void writeFile(const char *path) { FILE *fp; int c; if((fp=fopen(path, "r"))==NULL) syserr("fopen"); while((c=fgetc(fp))!=EOF) { if(c=='\\'||c=='\'') printf("%c", '\\'); printf("%c", c); } if(fclose(fp)!=0) syserr("fclose"); } int isRegular(const char *path) { struct stat st; if( stat( path, &st ) == -1 ) return FALSE; return ( S_ISREG( st.st_mode ) ); } int isDir(const char *path) { struct stat st; if( stat( path, &st ) == -1 ) return FALSE; return ( S_ISDIR( st.st_mode ) ); } unsigned long int insertDir(const char *name, const int pid) { extern int id; id++; printf("INSERT INTO nodes ( id, name, parent) VALUES ( %d, '%s', %d);\n", id, name, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) SELECT first_id, %d, depth + 1 FROM asociations WHERE second_id = %d;\n", id, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) VALUES ( %d, %d, 0 );\n", id, id); return id; } void insertFile(const char *path, const char *name, const int pid) { extern int id; extern int fid; id++; fid++; printf("INSERT INTO nodes ( id, name, parent) VALUES ( %d, '%s', %d );\n", id, name, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) SELECT first_id, %d, depth + 1 FROM asociations WHERE second_id = %d;\n", id, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) VALUES ( %d, %d, 0 );\n", id, id); printf("INSERT INTO contents ( id, content ) VALUES ( %d, '", fid); writeFile(path); printf("' );\n"); printf("INSERT INTO binds (node_id, content_id) VALUES (%d, %d);", id, fid); } int insert(const char *path, const int pid) { DIR *dir; struct dirent *dent; char *nodepath; unsigned long int npid; if((dir=opendir(path))==NULL) return TRUE; while((dent=readdir(dir))!=NULL) { if((strcmp(dent->d_name, ".")==0)||(strcmp(dent->d_name,"..")==0)||(strcmp(dent->d_name,"dev")==0)||(strcmp( dent->d_name,"proc")==0)) { continue; } nodepath=(char *)xmalloc(strlen(path)+strlen(dent->d_name)+2); sprintf(nodepath, "%s/%s", path, dent->d_name); if(isDir(nodepath)) { npid=insertDir(dent->d_name, pid); insert(nodepath, npid); } else if(isRegular(nodepath)) { insertFile(nodepath, dent->d_name, pid); } xfree(nodepath); } if(closedir(dir)==-1) syserr("closedir"); return TRUE; } int main(int argc, char *argv[]) { extern int id; extern int fid; id=1; fid=0; if(argc<2) syserr("argc"); if(insert(argv[1], id)==FALSE) syserr("insert"); return 0; } Kod #include<stdio.h> Mam nadzieję, że nie muszę dodawać, że framework jest na pgsql (choć łatwo go przerobić, bo pgsql jest prostym językiem).#include<errno.h> #include<fcntl.h> void syserr(char *msg) { fprintf(stderr, "ERROR: %s ( %d", msg, errno); if(errno>0 && errno<sys_nerr) fprintf(stderr, "; %s )\n", strerror(errno)); else fprintf(stderr, " )\n"); exit(1); } I mam też nadzieję, że nie muszę dodawać, że program kompiluje się Kod gcc -o pgins pgins.c error.c a używaKod ./pgins /katalog/do/insertowania | insert.sql
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drzewek to znaczy masz na myśli coś takiego jak XML?
To może dorzucę swoje pare groszy. Też ostatnio stałem przed problemem jak zapisywać to w bazie. W pierwszej fazie poszukiwań trafiłem na dedykowane rozwiązania tego problemu - istnieją systemy bazodanowe stworzone do przechowywania tego typu danych ('Native XML database') Sprawdzałem exist'a i działa bardzo sprawnie. W php można się z tym łączyć przez SOAP czy REST, brakowało mi jedynie cache'owania zapytań. Ostatecznie jednak jako, że nie potrzebowałem aż tak zaawansowanych możliwości przeszukiwania danego drzewa (w zasadzie chodziło mi tylko o to by móc to drzewo gdzieś zapisać i je później odczytać) pozostałem przy MySQL i po prostu ładowania drzewa XML w jedno pole tabeli. Podejrzewam, że Twój pomysł dla kogoś kto nie za bardzo łapie XML i nie planuje bądź nie ma czasu się uczyć formułowania zapytań poprzez XQuery może być bardzo przydatny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie Zyx'owy sposób jest najlepszy...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie Zyx'owy sposób jest najlepszy... Dziwi mnie, że w tym artykule w ogóle nie pada słowo XML czy może lepiej DOM przecież dokładnie o taką strukturę chodzi. EDIT: angielski artykuł tam z linkowany już wspomina o XML Ten post edytował mariuszn3 25.07.2006, 20:42:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drzewka to nie tylko XML (a raczej jego zagniezdzona struktura), ale to takze grafy czy inne struktury polaczonych list
Ten post edytował Seth 25.07.2006, 21:33:50 |
|
|
![]()
|
|
Drzewka to nie tylko XML (a raczej jego zagniezdzona struktura), ale to takze grafy czy inne struktury polaczonych list Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, czym jest według Ciebie zagnieżdżona struktura XML? Co to są grafy i inne struktury połączonych list, które można zapisać w powyższej bazie a w XML'u już nie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na matmie w podstawówce spałeś? http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28matematyka%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A na matmie w podstawówce spałeś? http://pl.wikipedia.org/wiki/Graf_%28matematyka%29 http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista Pytałem Setha co konkretnie miał na myśli, bo nie widzę tutaj niczego co można zapisać w tej bazie a nie można zapisać w XML.. moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Że tak to nazwę. Dokładnie jak napisałeś - można zapisać w XML-u, można i w bazie. Nie negowałbym istnienia czegoś tylko dlatego, że można to zrobić w XML-u. Pamiętaj też, że XML to pliki które należy przetważać i nie wiem czy wszystkie parsery poradzą sobie z olbrzymimi plikami, które baza z taką strukturą obsługuje bez problemu. Osobiście też nie lubię XML'a.
A poza tym spójrz na to z innej strony - wiesz ile miałem zabawy jak to pisałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Absolutnie tego nie neguję.. nie o to mi chodziło..
Po prostu uważam, że przy podawaniu tego typu przykładów trzeba wspomnieć o XML'owych bazach danych - nie mówię tu o plikach XML ale o natywnych XML'owych bazach danych, które mogą przechowywać i terrabajty danych.. są to pełnowartościowe bazy danych z takim samym podejściem do wydajności jak MySQL czy inne tradycjne bazy z tą różnicą, że one są dedykowane strukturze węzłowej, po prostu do szybkich operacji na przechowywanych drzewach DOM. Link dla zainteresowanych Jednak nie wszyscy mają możliwość postawienia sobie serwera eXist czy innej XML'owej bazy danych pomijając, że nie każdy miał do czynienia z XML'em i dlatego dla wielu to co napisałeś na pewno może się okazać bardzo przydatne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 02:59 |