![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię sondę i mam problem z bazą danych, formularz od dodawania sondy wygląda tak
odpowiedzi wiem jak dodać do tabeli (sonda_odp)
ale nie wiem jak zrobić, żeby do tabeli z pytaniami w kolumnie zawierającą ilośc pytań danej sondy wpisywało sumę pół (odpowiedzi) które nie są puste. Chodzi mi o warunek
pozdrawiam -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyznam się, że zbytnio nie rozumiem Twojego pytania... :-)
Podaj może strukturę tabeli i dokładnie wyjaśnij o co chodzi. A co do zapytania SQL to może IS NOT NULL przyda się Tobie, a sumować możesz w SQL funkcją SUM(kolumna) np. Kod select sum(odp) from odpowiedzi where odp is not null http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/create-view.html patrz: Aggregate functions (SUM(), MIN(), MAX(), COUNT(), and so forth) Pozdrawiam, Łukasz Ten post edytował kossa 24.07.2006, 14:26:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o właśnie o to mi chodziło, ciągle o tym IS NOT NULL zapominam :/
btw. dopiero zauważyłem, że w kodzie jest błąd ![]()
nie działa 8) -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że masz błąd w zapytaniu SQL.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/insert.html Cytat $wykonaj = ("INSERT INTO $tbl_sondy_odp (id, pytanie, odp_1='$odp[0]', odp_2='$odp[1]', odp_3='$odp[2]', odp_4='$odp[3]', odp_5='$odp[4]', odp_6='$odp[5]', odp_7='$odp[6]', odp_8='$odp[7]', odp_9='$odp[8]', odp_10='$odp[9]', '$rozpoaczeta'"); To co napisałeś jest mieszkanką insert i update :-)
Łukasz Ten post edytował kossa 24.07.2006, 14:30:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
własnie nie wiem co mnie napadło, że to skonstruowałem :| chyba ten upał mi na głowe źle działa
Pzdr dzięki za poprawkę ![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
Tak, ten upał i na mnie źle wpływa, ale nie można się poddawać :-)
Powodzenia! Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm nie zauważyłem wcześniej
Ty mi podałeś zapytanie dla jednej kolumny (odpowiedzi) bo ja tak skonstrułowałem pytanie. Mam tabele taka ID | Pytanie | Odp_1 | Odp_2 | Odp_3 | ... | Odp 10 | i teraz 1 | Co słychać | Dobrze | Źle | | ... | | chodzi mi o to, że mam kazda odpowiedzź dla pytania w osobnej kolumnie oraz tam gdzie nie ma odpowiedzi pole jest puste ale to można ominać robiąc IS NOT NULL tylko jak to będzie wygladać ?
co ma być po WHERE i czy dobrze kombinuje ![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tego nie zrobisz. Funkcje typu SUM() czy COUNT() zliczają wiersze. A z tego co widzę, to ty chcesz policzyć kolumny.
Pobierz cały wiersz i w php policz sobie niepuste pola jakąś pętlą. A jeśli koniecznie chcesz to zrobić w SQL'u, to rozbij tą tabelę na dwie: 1 Pytania Kod | ID_pytania | Tresc_pytania | |--------------|-----------------| | 1 | blablabla | | 2 | blebleble | (...) 2 Odpowiedzi Kod | ID_odpowiedzi | ID_pytania | Tresc_odpowiedzi | |-----------------|--------------|--------------------| | 1 | 1 | TAK | | 2 | 1 | NIE | | 3 | 1 | NIE WIEM | | 4 | 2 | TAK | (...) W tedy będzie ci prościej zrobić to w SQL'u Ten post edytował Kicok 26.07.2006, 07:06:18 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja znalazłem w kodzie jeszcze jeden błąd:
Powinno być:
gdyż wcześniej :
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co pobierac taka zmienna jezeli jest to data bynajmniej tak wynika z formularza lepiej daj zmienna w pliku wykonawczym sondy (tym który dodaje sonde do bazy) a wiec administracja.php wtedy nie bedziesz potrzebowal ukrywac zadnego pola i kod bedzie kródszy i estetyczniejszy ![]() Ten post edytował dawhol 25.07.2006, 17:43:53 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:05 |