![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2004 Skąd: Żary woj. lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje wyświetlić rekordy z dwóch tabel jako jedne wyniki posortowane chronologincznie wg. data_dodania
pytanko do bazy:
Takie zapytanie wyrzuca ERROR. Gdzieś wyczytałem że za pomocą mysql_query() nie można łączyć zapytań. Ma ktoś pomysła jak rozwiązać mojego problema?? Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam PHPuser P.S. Pisałem kod z głowy, więc może być gdzieś błąd składniowy. Powtórzę zapytanie do bazy bez bb_codu, bo coś u mnie się źle wyświetla, wiec może dla wszystkich będzie nie czytelny: mysql_query(SELECT artykuly.data_dodania FROM akrykuly UNION SELECT slownik.data_dodania FROM slownik ) or DIE('ERROR'); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2004 Skąd: Żary woj. lubuskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie do bazy bez BB: (bo u mnie cos szwankuje wyswietlanie w ramkach wiec moze inni tez beda mieli problem z przeczytaniem)
mysql_query(SELECT artykuly.data_dodania FROM akrykuly UNION SELECT slownik.data_dodania FROM slownik ) or DIE('ERROR'); no ten z funkcji DIE() (czyli treść dowolnie wpisana). Ale to oznacza ze skladnia zapytania jest nie poprawna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@phpuser TomASS podal ci linka do topicu, w ktorym masz napisane, co powiinienes dac w die(). Czsami warto czytac co ci podsylają inni...
|
|
|
![]()
|
|
@phpuser TomASS podal ci linka do topicu, w ktorym jak wol masz napisane, co powiinienes dac w die(). Czsami warto czytac co ci podsylają inni...
Sorki, ale nie zauważyłem że te pkt 2 w kolorze burakowym to link, tym bardziej że nie ma podkreślenia ani napisu kliknij albo cos w tym stylu:). Wyrzuca błąd skladni tak jak mowiłem: Something is wrong in your syntax obok 'UNION SELECT data_dodania FROM artykuly' w linii 1 Jakieś pomysły?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
SELECT artykuly.data_dodania FROM akrykuly
Widzisz rożnice? |
|
|
![]()
|
|
SELECT artykuly.data_dodania FROM akrykuly Widzisz rożnice? OK. Jest literówka. Pisałem z głowy., ale na komputerze na którym mam kod sprawdziłem jeszcze raz i nie ma tej literówki w zapytaniu, a błąd się wywala. CZY KTOŚ UŻYWAŁ Z WAS OPERATORA 'UNION' W ŁĄCZENIU ZAPYTAŃ?? Gdzieś czytałem że nie mozna uzywać złaczeń zapytań w funkcji mysql_query() i że dlatego wywala błąd? Czy to prawda? Wie ktoś coś na ten temat? Dzięki za pomoc z góry. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Gdzieś czytałem że nie mozna uzywać złaczeń zapytań w funkcji mysql_query() i że dlatego wywala błąd? NIe. dopiero co sprawdzalem i dziala. Moze podaj dokladnie z serwera ten kod, bo w tym co masz teraz, oprocz literowki, nic nie widze
Czy to prawda? |
|
|
![]()
|
|
$query = mysql_query("SELECT slownik.data_dodania FROM slownik UNION SELECT artykuly.data_dodania FROM artykuly") or DIE(mysql_error());
Wywala błąd: Something is wrong in your syntax obok 'UNION SELECT artykuly.data_dodania FROM artykuly' w linii 1 Używam: APACHE 1.3.31 php 4.3.9, 5.0.2 MYSQL 3.23.58 Krasnal Serv 2.7 Ale takie zapytania działają osobno: $query = mysql_query("SELECT slownik.data_dodania FROM slownik") or DIE(mysql_error()); $query = mysql_query("SELECT artykuly.data_dodania FROM artykuly") or DIE(mysql_error()); czyli 'UNION' coś nie trybi... |
|
|
![]()
|
|
Trzeba bylo tak od razu:
Cytat MYSQL 3.23.58 A teraz zagladamy do manuala i co widzimy? : Cytat . UNION is available from MySQL 4.0.0 on.
|
|
|
![]()
|
|
Aha heh, nie pomyślałem:P
A czy jest możliwość modyfikacji tego zapytania tak aby nie używać operatora UNION i działało pod moim obecnym SZBD MYSQL 3.23.58 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
No tak. sam to przeciez zrobiles:
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) zapytania jednego na tej wersji to chyba nie zrobisz... ale glowy se uciac nie dam bo nie uzywam prehistorii (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Wyswietlą się tylko daty z tabeli artykuly. Nieprawdaż?, bo jedno pytanie nadpisze sie na drugie do zmiennej $query. Ten post edytował phpuser 24.07.2006, 13:49:03 |
|
|
![]()
|
|
sądzilem, ze domyslisz sie, iz najpierw trzeba pobrac dane z jedego mysql_query() a potem wykonac drugie i potem z niego pobrac kolejne dane. Ewentualnie wynik mysql_query() zapisz do roznych zmiennych i potem po nich jedź
|
|
|
![]()
|
|
ok rozumiem. Za gorąco dzisiaj i nie trybię nawet prostych rzeczy:P
Pozdrawiam. Phpuser Ten post edytował phpuser 24.07.2006, 13:54:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 03:21 |