![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam niewielki problem
![]() na serku mam plik domena.pl/skrypt.php mod_rewrite'em porobione mam regułki, niestety kilka pokrywa się z nazwami plików w ten sposób, że domena.pl/skrypt wywołuje mi wspomniany wyżej skrypt.php a nie stronkę z regułki mod_rewrite. pytanie brzmi: jak zrobić, żeby apache (domyślam się, że to jego wina/zasługa) nie traktował linków typu domena.pl/skrypt jako domena.pl/skrypt.php lub html. Chce, żeby wywalał 404 bo katalogu skrypt nie ma. A on uzupelnia sobie ![]() Dziękuję z góry za odpowiedź. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż swoje regułki, bo ciężko zgadywać co tam masz w nich i jak rozwiązać problem.
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm regułki mam najprostsze jakie można użyć tylko chyba. np.
RewriteEngine on RewriteRule ^(.*)cos$ omg.html RewriteRule ^(.*)cos2$ omg.html to jest tylko przykład, ale takich prostych reguł używam - coś na coś zamienia. i teraz, jeżeli plik cos.php lub cos.html istnieje, to linku www.domena.com/cos nie zamieni na www.domena.com/omg.html tylko na cos.php. A cos2 działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć błąd w jakiejś regułce. Jeżeli masz wg tego przykładu to musi działać.
Wklej dokładne swoje regułki. -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja te regułki przetestowałem sposobem jaki opisałeś i działa prawidłowo.
Może wyżej w katalogu masz jakiś .htaccess i inne regułki bądź w konfiguracji apache są ustalone jakieś?!? Spróbuj usunąc nawiasy lub też dodać na końcu "/" i zobacz co wtedy będzie się działo. Podobny temat jest tutaj: http://forum.ehost.pl/viewtopic.php?t=436&...543e655815bae9b -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie za pomoc, sprawdze to zaraz jak serwer wstanie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:59 |