![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjmuję z bazy miasta ale niestety pokazuje mi tak:
Łódź Świdnica Świebodzin Żabno Żywiec Abramów Adamów B... Poniżej kod:
Jak zrobić aby sortował polskie litery? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić aby sortował polskie litery? Musisz ustawic character set pola (tabeli, bazy) na latin2. Opcja dostepna od wersji 4.1 mysqla -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa, mam tak dane i nic
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa, mam tak dane i nic Musi działać. Chyba, że wprowadzałeś dane bez ustawienia 'set names latin2' albo zle przekonwertowales dane przy migracji na nowa baze np. -------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przenoszę: php Pro => Bazy danych (MySQL)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Samo kodowanie znaków kolejności sortowania nie ustawi.. musisz ustawić system porównań taki aby sortował według polskiego alfabetu. Jeśli tabelę masz w utf-8 to wtedy 'utf8_polish_ci' a jeśli latin2 to prawdopodobnie 'latin2_general_ci' ale tego nie jestem pewien (zresztą to jest domyślne ustawienie więc teoretycznie powinno od razu działać jak trzeba)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:39 |