![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2002 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z pobieraniem zmiennych z formularza html przez skrypt php. Zainstalowałam FOXSERV.
Prosty przykład,który działa u innych, a u mnie nie plik html: <html> <body> <form ACTION="proba.php" METHOD="post" > <input TYPE="text" NAME="iza"> <input TYPE="submit" VALUE="OK"> </FORM> </body> </html> plik proba.php: <?php echo "$iza"; //tutaj zmieniam " " na ' ' ale nic nie daje ?> Skrypt php zwraca wartość null zmiennej name="iza" zamiast wpisywanej wartości w formularzu html. Proszę o pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to prawda ale podobo w nowej wersji php zmienne super globalne sa juz inaczej traktowane tylko przez $HTTP_POST_VARS i $HTTP_GET_VARS
Ja do odbierania zmiennych zewnetrznych proponuje teki kod: Kod $vars_array = array_merge( $HTTP_POST_VARS, $HTTP_GET_VARS );
echo $vars_array['nazwa_zmiennej']; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod IZY mi dziala a pare dni temu takze zainstalowalem foxserv'a ver 2. zatem nie tu lezy problem...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2002 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam włączonego Apacha i działam na localhost. Pliki html i php trzymam w innym katalogu, określiłam go w php.ini i httpd.conf.
|
|
|
![]()
|
|
default'owo taka powinna byc sciazka do skryptu http://localhost/iza/iza.php oczywiscie jezeli wsadzilas skrypt iza.php do podkatalogu iza
|
|
|
![]()
|
|
cos mi sie zdaje, ze cos 'poplatalas' w php.ini i httpd.conf.
|
|
|
![]()
|
|
Sorry, że tak długo czekaliście. Wszystkie pliki html i php trzymam w tym samym katalogu o nazwie www na C.
Zmienną w pliku php.ini ustawiłam tak: doc_root=c:www W httpd.conf DocumentRoot C:www Mam Windows'95. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrzylas moj kod? Tak powinno dzialac
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj do proba.php dodać linię:
Kod var_dump($HTTP_POST_VARS);
Teraz jescze raz wywołaj skrypt i powiedź czy widzisz swoją zmienną (ewentualnie wklej rezultat). -------------------- Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją |
|
|
![]()
|
|
Czekajcie, sprawdzam wszystko. Jesteście kochani, Dzięki!
Kod Setha zadziałał!!!!!!! Sprawdzam, resztę, bo będe potrzebowała jeszcze zrobić z tego insert do tablicy. |
|
|
![]()
|
|
Nie lubie pisac az tak lopatologicznie ale tak powinny wygladac te pliki:
Plik HTML (test.html0 Kod <html>
<body> <form ACTION="proba.php" METHOD="post" > <input TYPE="text" NAME="iza"> <input TYPE="submit" VALUE="OK"> </form> </body> </html> Plik php (proba.php - w tym samym katalogu co test.html) Kod <?php
$vars_array = array_merge( $HTTP_POST_VARS, $HTTP_GET_VARS ); echo $vars_array['iza']; ?> |
|
|
![]()
|
|
To jest wynik:
array(1) { ["IZA"]=> string(7) "dfdfdfd" } Co robić dalej? ![]() |
|
|
![]()
|
|
a co dalej bys z tym zrobic chiala ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro $iza nie działa, a $HTTP_POST_VARS['iza'] działa, to oznacza że
masz nowszą wersje php oraz ustawione w php.ini Register_Globals = Off. Zostało to wprowadzone ze względu na bezpieczeństwo. Jeśli chcesz się odwoływać do zmiennych przez $nazwa, a nie przez $HTTP_(POST | GET)_VARS['nazwa'] to zmień w php.ini linie z Register_Globals na wartość On. Więcej o zmiennych z formularzy: http://pl.php.net/manual/pl/language.varia...es.external.php -------------------- Tomasz Wasiluk
|
|
![]()
|
|
Seth: to było do mnie, rezultat var_dump() żeby sprawdzić czy się w
ogóle ustawiają zmienne. -------------------- Tomasz Wasiluk
|
|
![]()
|
|
wiem, za pozno sie skapowalem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, jesteście Wielcy. Działa Hyper!!!
Chyba sie popłaczę. Jestem mocno początkująca, jak widać i ....nie wiem juz co mam powiedzieć, bo i tak długo czekacie na odpowiedź. Bardzo dziękuję. Myślę, że dalej poradzę sobie sama. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cała przyjemność jest po naszej stronie. Miło nareszcie spotkać na forum
przedstawicielkę płci pięknej 8). Powodzenia w dalszym programowaniu w php! -------------------- Tomasz Wasiluk
|
|
![]()
|
|
Jesteście prawdziwymi profesjonalistami. Męczyłam z tym problemem prawie 2 dni :oops: , pytałam wiele osób, a Wy rozwiązaliście go w parę minut.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 23:19 |