![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od pewnego czasu ucze się php a teraz chciałem spróbować z bazami danych. Jednak na samym początku napotkałem problem.
Wyświetla mi błąd Query was empty przy pierwszym mysql query. Pytałem na innym forum ale tam nie wyjaśnili mi tego tylko podawali 3 razy dłuższy kod. A ja chciałem zacząć od czegoś prostego... ![]() Robię wszystko zgodnie z tutorialem ale nie chce działać. Testowałem to na serwerach www.xcx.pl i www.yoyo.pl. Na tym drugim mam "php my admin" i nawet jak utworzę w nim tabelę nie mogę nic odczytać bo pojawia się ten sam błąd... Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale czy to tak trudno zauwazyc, ze zapytanie zapisujesz do zmiennej: $zapytanie
a do mysql_query wkladasz: $zaptanie $zapytanie nie rowna sie $zaptanie widzisz roznice? ps: Witamy na forum ![]() ![]() edit: i czytaj komunikaty: Query was empty, czyli ze zapytanie jest puste. juz po tym powinienes byl sie czegos domyslac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki faktycznie literówka. Ale po poprawieniu dalej wyskakuje błąd tyle że inny:
"You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '@wiocha.pl' at line 1" To przez "@" ? Jak w takim razie zapisać maile? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz niepoprawne zapytanie akurat przy tym fragmencie dlatego go wskazal, nie mowiac juz o braku apostrofow
popraw na:
Ten post edytował koobs 23.07.2006, 01:09:30 |
|
|
![]()
|
|
Łohoho ale byków narobiłem... To jest moja pierwsza próba z bazami danych i odrazu na lamera wyszedłem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby szybko wyłapywać tego typu błędy ustaw sobie error reporting na E_ALL (wraz z E_STRICT jesli używasz php5) wtedy php wywaliłby Ci błąd, że zmienna $zaptanie nie została zadeklarowana... to by Ci chyba dużo podpowiedziało
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I dodam tylko od siebie ze dobrze jest czasem kopiowac komunikaty bledow, i googlowac. Duzo problemow jest juz rozwiazanych i tylko zaoszczedzi to Twoj czas jaki poswiecisz czekaniu na odpowiedz.
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:48 |