![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero rozpoczynam naukę z MySQL więc i pytanie jest błahe. Nie wiedziałem o tym, że podobnie jak w plikach są wskaźniki, tak też w MySQL. Potrzebuję z pola id pobrać wartość ostatniego rekordu. Udało mi sę wykombinowac coś takiego:
Może jest prostszy sposób albo, chociaż ktoś mi powie czy mój spsób jest poprawny? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a jeszcze prosciej tak
$ostatnieid = mysql_insert_id(); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No dokładnie - to znaczy ta funkcja pokaże wartosc aktualnie ostatniego wpisanego ID
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A ja panom: @L.Pociask i @acztery proponuje zajrzec do manuala.
@L.Pociask Cytat mysql_insert_id -- Podaje numer ID wygenerowany podczas ostatniej operacji INSERT A kto powiedzial, że Coolmax chce pobrac ostatnio wygenerowane id? Ostanie rekord w tabeli, a ostatnio generowane id to nie koniecznie to samo.@acztery nie ma takie cuda jak mysql_last_id. najpierw sprawdź, potem pisz edit: widze, ze jednak L.Pociask wiedzial co podaje, w sensie ze wiedzial co robi jego funkcja. tak czy siak to raczej nie oto chodzilo autorowi ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokladnie, on wtedy by podal ostatnio wpisane id dla danej bazy a niekoniecznie to bedzie to samo id co w tej tabeli
|
|
|
![]()
|
|
mysql_insert_id(); racja cos mi sie pomylilo znam manuala
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Funkcja zwraca numer identyfikacyjny ostatnio wstawinaego wiersza dla danego połączenia MySQL. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby nie zaczynać nowego wątku: Czy w zapytaniach MySQL mozna stosować jakieś wyrazenia, aby np, usunąć wszystkie tabele z prefiksem e.g. "phpbb_"
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:47 |