![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Postawiłem sobie na kompie LAMP'a , wszystkie elementy są skonfigurowane i chodzą, moim słabym punktem jest tutaj mySQL, nie chodzi tu o tworzenie modyfikowanie tabel rekordów etc. bo to umiem jednak mam problem z sama podstawą, a mianowicie łączenie się z bazą. Po instalacji mySQL ustawiłem hasło admina mysqladmin -u root password hasełko" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i teraz nie wiem czy musze sobie stworzyć nowego użytkownika nadać mu odpowiednie uprawnienia i jego wykożystywać przy połączeniu z bazą przez php
czy uzywac root'a i co z pierwszym argumentem(host) czy jeśli wszystko stoi na jednej platformnie to może zostać localhost? Byłbym wdzięczny za wskazanie jakiegoś bardziej szczegółowego dokumentu na ten temat lub wytłumaczenie. I jeszcze jedno: Jeśli łącze sie z bazą w ten sposób
a potem daje
to pojawia się błąd Fatal error: Call to undefined function mysql_create_db() ..." title="Zobacz w manualu php" target="_manual Nie rozumiem czemu ta funkcja jest niezdefiniowana.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Obie sugestie nie dały pożądanego efektu..
Może zaznacze,że przesiadam sie właśnie z 4 na 5, a mySQL jest w wersji 5.0.22 Pod konsola tworze bazy itd. bez problemu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze najpierw sprawdzic czy jest polaczenie z baza ale dziwne bo powinno wywalic brak polaczenia a nie ze nie ma funkcji. ale na wszelki wypadek polecam sprawdzic.
pozdrawiam -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
W takim przypadku połączenia nie ma, żeby połączyło musze w trzecim argumencie podać hasło,albo nie podawać 2 i 3 argumentu. Tak jak mówiłem problem musi być w prawach dostepu, wiec ponownie zwracam sie z prosba o podsuniecie jakiegos linka na wspomniany temat. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Może zaznacze,że przesiadam sie właśnie z 4 na 5 A czy przypadkiem nie jest tak, że w php5 funkcje z rodziny mysql zostały zastąpione tymi z rodziny mysqli (i na końcu)? I przez to funkcje mysql nie są domyślnie włączone? pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php4 moduł odpowiedzialny za obsługę mysql'a jest domyślnie wkompilowany w interpreter. W php5 (ze względu na zmiany w licencji mysql'a) moduł ten dołączany jest jako osobny dll i prze użyciem trzeba go włączyć odkomentowując następującą linię w php.ini:
Kod ;extension=php_mysql.dll
-------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pracuje na linuxie(jak juz wspominałem), wiec coś takiego jak dll to dla mnie takie bezpostaciowe jest
![]() Potrzebuje czegoś na temat uprawnień i użytkowników bazy.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przepraszam, nie zauważyłem że tam literka L a nie W na początku siedzi
![]() W taki razie wiele zależy od distro, którego używasz - praktycznie każde distro w inny sposób rozwiązuje problem modułów do php. W każdym bądź razie błąd ewidentnie wskazuje na brak modułu mysql'a. Opisz w jaki sposób instalowałeś php'a to może będziemy w stanie powiedzieć nieco więcej ![]() -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:43 |