![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Z tego co zdążyłem zauważyć to biblioteka PDO nie zwraca za bardzo uwagi na zestaw znaków wysyłanych w zapytaniu.Problem objawia sie przy wysyłaniu zapytań w stylu Kod select * from tabela where pole='ć'; wówczas przty korzystaniu z mysql otrzymuje komunikat Kod SQLSTATE[HY000]: General error: 1267 Illegal mix of collations (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (latin1_swedish_ci,COERCIBLE) for operation '=' O ile w mysql sprawe roziązuje wyslanie polecania SET NAMES 'latin2' o tyle niwiem jak sobie z tym, poradzic w postgresql.Nie wywala mi bledu ale nie zwraca mi zadnych rekordów a powinien,gdyz to samo zapytanie wyslane za pomoca wiersza polecen dziala. Czy ktoś mial podobny problem ? Jak go rozwiązać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
nie wiem jak obsłużyć problem w PDO jednak w php możesz wykorzystać funkcje mbstring i w locie zmienić kodowanie na takie na którym pracuje twoja baza danych (u ciebie Latin1). pozdrawiam, spoksss |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Problemem nie jest same PDO tylko baza danych, szybka solucja
http://hwao.be/blog/2006/07/16/kodowanie-p...kow-w-mysql-41/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:54 |