Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Problem z serwisem
srob
post 19.07.2006, 17:17:42
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

mam taki problem. Mam serwis www do administracji pewnego programu w freebsd i po wrzuceniu go do apacha pisze mi taki blad:

Warning: require_once(DB.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 38

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'DB.php' (include_path='.:') in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 38

mam apache 22 i php5.

Prosze o pomoc bo nie wiem co jest nie tak, nie jestem az taki dobry w te klocki dopiero sie ucze!!!
Go to the top of the page
+Quote Post
wlq
post 19.07.2006, 17:20:18
Post #2

-----

Po prostu nie moze znalezc pliku DB.php:) zle jest zdefiniowana sciezka. Najpierw posprawdzaj wszystkie kreski, apostrofy itp... potem sprawdz czy na pewno widzi plik w tym wlasnie miejscu. A jesli to nic nie da, to moze dodanie $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] cos pomoze.

Ten post edytował wlq 19.07.2006, 17:21:50
+Quote Post
srob
post 19.07.2006, 18:10:08
Post #3

-----

Ten plik jest w /usr/local/share/pear, a caly serwis w /usr/local/www/apache22/data/serweb, po skopiowaniu pliku do katalogu
brakowalo tez pliku pear.php, tez go skopiowalem, i mam teraz taki blad:

Warning: require_once(XML/RPC.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 41

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'XML/RPC.php' (include_path='.:') in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 41
+Quote Post
wlq
post 19.07.2006, 18:17:40
Post #4

-----

teraz nie widzi innego pliku, <czytaj wyzej>
+Quote Post
thornag
post 19.07.2006, 23:53:58
Post #5

-----

Mowiac posciej:

W pliku /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php w lini 38

musisz podac prawidlowa sciezke do pliku DB.php

W tym samym pliku (main_prepend) w lini 41 musisz podac sciezkie do pliku RPC.php

Najlepiej sciezki absolutne (zaczynajac od / np /etc/www itp itp) zwroc uwage ze w sytuacji pliku RPC.php musisz podac sciezke do katalogu w ktorym znajduje sie katalog XML (bo w XML jest RPC tak to przynajmniej wynika z bledu)

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
srob
post 20.07.2006, 00:09:40
Post #6

-----

ok juz jest, ale teraz nastepny blad jest:

[b]Function aggregate_methods() doesn't exists. Try install Classkit extension. http://pecl.php.net/package/classkit

nie wiem co to jest i jak z tym sobie poradzic! sciaglem classkit ale nie wiem jak go zainstalowac! brak jakiego kolwiek opisu!
+Quote Post
thornag
post 20.07.2006, 00:14:52
Post #7

-----

Bledy w php sa opisane tak ze mozna nie reagowac bardzo intuicyjnie, no chyba ze bledy ktore ciezko znalezc jak nieoczekiwany koniec (ktory zazwyczaj sprowadze sie do zamkniecia {} albo nieznany wyjatek i nie wiqadomo gdzie) Najlepszym rozwiazaniem i dla Ciebie najszybszym bedzie taka pewna sentencja

Cytat
Use the google luke

Skopiuj blad wklej na googlu znajdzie napewno, poszukaj poczytaj co to za blad i jak go naprawic.

Co do Classkit -> Tez zagoogluj napewno znajdziesz pelna dokumentacje i opisy instalacji itp itp. Wystarczy odrobina dobrych checi smile.gif Mnie tu bardzo szybko wytresowali smile.gif)

OT
Panowie moderatorzy, uklony tongue.gif

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
srob
post 20.07.2006, 00:46:40
Post #8

-----

Powiec mi jak moge dokompilowac classkit albo zeby ladowal sie dymanicznie.
+Quote Post
thornag
post 20.07.2006, 00:55:13
Post #9

-----

A co ja pisalem wyzej. php.net google.com

Manual ?

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:30