![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_Maniek_*- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Przeglądałem już różne fora, próbowałem różnych gotowych skryptów, ale niestety nie znalazłem tego czego szukałem ![]() ![]() Niestety nie znam się na php, ale wiem - mniej więcej czego szukam System logowania - bez bazy danych (MSQL nie mam ) 1) plik z loginami i hasłami, powiedzmy typu: login||hasło - albo coś podobnego 2) formularz na stronie podpięty do skryptu php 3) zabezpieczone strony - fragment php wstawiany na początku kodu stron które chcemy zabezpieczyć Jeśli chodzi o działanie: po wypelnieniu formularza, skrypt sprawdza czy dana para login-haslo znajduje sie w pliku (1) jeśli tak to zapisuje jakiś ciąg znaków np. login-hasło, albo 2 itp. gdzieś w cookies u użytkownika. Zabezpieczone strony sprawdzaja ciasteczka - jeżeli znajdą wyżej sprecyzowany wpis w cookies, strony się ładują, jeśli nie wyświetla się zdefiniowany komunikat o braku autoryzacji. Po zamknięciu przeglądarki - zakończenie sesji - nasze ciasteczko jest usuwane i wejście na zabezpieczoną stronę staje się niemożliwe - chodzi o to aby nie móc się na nią dostać pomijając logowanie - np. ładując ją bezpośrednio przez podanie adresu w przeglądarce. Wiem że pewnie zaraz mi się dostanie, że nie jasno napisane, i żebym sam się zabrał za php ![]() Nie wiem czy można coś takiego prosto napisać w php, jeśli tak to byłbym wdzięczny za tych parę linijek kodu od ludków dużo ode mnie mądrzejszych. Bardzo by mi to pomogło ![]() Pozdrawiam Maniek ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli musi to wygladac tak jak napisales:
za kazdym razem, jak ladujesz strone wymagajaca logowania, sprawdzaj, czy $_SESSION['logged'] == 'ok' a teraz formularz, trzeba go podpiac do skryptu sprawdzajacego: pisane na szybko, ale powinno dzialac. Warto byloby wstawic jeszcze pare poprawek, sprawdzajacych dane. |
|
|
-Gość_Maniek_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witaj wlq
Dzięki za szybką odpowiedź, ale coś mi nie pasuje ... chyba dlatego że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o php. Zrobilem tak jak napisałeś - a przynajmniej tak mi się wydaje: index.php Kod <form action="login.php" action="post"> Login: <input type="text" name="username"> <br>haslo: <input type="password" name="password"> <br><input type="submit"></form> login.ddat Kod name1,pass1 login.php
Po poprawnym zalogowaniu wyświetla pustą stronę ... i jak zrobić Kod $_SESSION['logged'] == 'ok' na zabezpieczonej stronce ... sorki za takie banalne pytania ![]() |
|
|
-Gość_Maniek_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
acha - jeszcze jedno- nie musi to koniecznie wygladać tak jak napisałem.
Możliwe że można to zrobić dużo prościej. Chodziło o to, że użytkownik raz podaje login i hasło, i ma dostęp do wszystkich zabezpieczonych stron, do momentu wyłączenia przeglądarki, zaś wejście na strony zabezpieczone, bez uprzedniego logowania jest niemożliwe. BTW: sorki za dublowanie postów, ale jako gość nie moge ich edytować |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość_Maniek_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hmmmm .... pewnie robie coś źle ... ale u mnie to za bardzo nie działa ..
![]() Chyba będę musiał się wziąść za lekturę jakiegoś manuala/książki do PHPka ... w każdym razie dzięki za pomoc ![]() |
|
|
-Gość_Maniek_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
no ladnie jeszcze zamiast smutnej emotkiony wyszedl "off-topic" ... nie wiem jakim cudem
![]() jeszcze raz sorki za zaśmiecanie forum Żegnam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory, ale jak się bierzesz za coś takiego,
nieznając php to masz chyba coś z głową, |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
php programmer - może i masz racje, ale z tego co się orientuje to ten dział nie służy do nauki php od podstaw, tylko - jak jest w opisie - do szukania gotowych skrytpów. A zaimplementować poprawnie wykonany skrypt umiem ... a przynajmniej tak mi się wydaje.
Dalej nie skomentuje, zresztą nie po to jest to forum. Ide poszukać tego skryptu /i ewentualnej pomocy/ gdzie indziej, może będę miał więcej szczęścia. BTW: fotka wygląda na kobiecą, a nick na męski ... ciekawe jak to jest ... zresztą co za różnica .. Niestety mój topic nie wniósł nic wartościowego na to fourm, więc proszę o jego skasowanie. Miłego dnia wszystkim, mnie już tu nie ma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ach... Logowanie mój temat
![]() ![]() ![]() Cytat BTW: fotka wygląda na kobiecą, a nick na męski ... ciekawe jak to jest ... zresztą co za różnica .. Jakiś poziom trzeba zachować, a takie gadki to na PW ![]() Niektórzy tutaj czekają pół roku na odpowiedź, a Ty po dwóch dniach chcesz uciec ... Więcej cierpliwości ![]() Jak coś to czekam na ew. pytania dotyczące logowania ( zrymowało się ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 00:08 |