![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tabelę mysql z kolumnami, w których mam jakieś liczby. Chciałbm posortować dane pobierane z tabeli np. wdług sumy / różnicy tych pól... Jak to zrobić? np. mam pola: p1 p2 p3 p4 i chcę żeby dane pobierane z tabeli były sortowane rosnąco według wyniku działania: p1 + p2 - p3 - p4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mi to nie działa... Tzn. nie sortuje jak należy.
To oznacza literka t. ? Czy masz jakiś tutek o tym? |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działa, bo sprawdziłem w phpmyadminie co było nie tak i problem teraz polega na tym, że jesli któreś z tych pól ma wartość NULL to końcowy wynik obliczeń jest też NULL. Można jakoś poprawić ten kod tak żeby dla pól, które są puste przyjmował wartość 0? Nie za bardzo mogę wstawić wartość 0 do tych pól bo troche mi to zaburzy pozostałą część skryptu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zajrzyj do manuala i poczytaj o IFNULL
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
poczytałem... ale nie wiem jak to tu dołączyć... :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
mowiac poczytaj mialem na mysli: poczytaj i sprobuj sam cos zrobic...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
Kombinowałem ale mój błąd polegał na tym że robiłem chyba t.ifnull(p1,0)... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:13 |