![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jakiś tekst na stronce. po najechaniu wskaźnikiem na niego strzałka zamienia się na kreske i można zaznaczyć ten tekst.
Chcialbym aby strzałka nie zaminiała sie na kreski i aby nie można było zaznaczyć tego tekstu. Jak tego dokonać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1. To nie jest temat na forum php, tylko 'przedszkole', albo 'po stronie przeglądarki'.
2, Da się to zrobić. Należy poczytać o JavaScripcie, lub odnaleźć jakiś gotowy skrypt. Jest tego pełno w sieci. Dużo wie pan Google oraz to forum, tylko trzeba poszukać ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Ludvik - nie jestem pewien, więc jak się mylę to mnie popraw, ale czy uzycie innerHTML i zablokowanie możliwości zaznaczenia nie jest całkiem sympatyczne? W kodzie strony nie masz tego, co wstawiasz przez innerHTML
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakaś magia, że tekst się dostaje do przeglądarki klienta? Gdzie masz zamiar trzymać treść podstawioną do dokumentu? Jakoś musisz przekazać, gdzie te dane są, a wtedy dostęp do nich nie jest zbytnim problemem.
A poza tym innerHTML nie jest elementem zgodnym ze standardem DOM. Ten post edytował Ludvik 17.07.2006, 23:53:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki to ma związek z php?
Przenoszę na Przedszkole. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludvik -> jeżeli użyjemy ajaxa to ciężko będzię skopiować wczytaną treść... Jest ona w pamięciu tymczasowej przeglądarki ale nie jest wrzucana do cache...
Ale jesli ktos bedize uparty to i tak sie nie obronimy zawsze ktoś może przerobić kod JS strony znajdującej sie w cache'u ;] -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego nie chcecie się zgodzić z tym co mówi @Ludvik? Dajcie na forum link dowolnej strony, która ma dowolne zabezpieczenia tekstu przed kopiowaniem. A potem patrzcie i podziwiajcie jak kolejne osoby wklejają dopiero co skopiowany tekst z tejże strony.
Nie da się zrobić 100% skutecznego zabezpieczenia. Zabezpieczenia kombinacyjne, jak napisał Ludvik, utrudniają tylko korzystanie ze strony normalnym użytkownikom. pozdr. Ten post edytował siemakuba 18.07.2006, 10:01:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja, niema takego czegos jak zabezpieczenie, sa tylko utrudnienia, ja bym moze pobawil sie troche flashem, albo gdlib
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem ciekawy, co powiecie na takie "zabezpieczenie" (oczywiście tylko utrudnienie). Myślę, że mam sens przy większych tekstach. Oczywiście zrobione prostym skryptem php +css
sorry Ludvik za wykorzystanie Twojego posta :-) Zobaczcie tutaj oczekuję "wklejek" :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
camilos takie zabezpieczenie to nie problem
![]() ![]() Ten post edytował ExPlOiT 14.04.2008, 16:06:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie rób tego najlepiej, bo to nie ma sensu. Przeszkadza normalnym ludziom w użytkowaniu strony. Ci, którzy będą chcieli ukraść tekst, poradzą sobie z tym. JavaScript wyłącza się w kilka sekund. Wystarczyło:Kod <style type="text/css"> A to "utrudnienie-zabezpieczenie" uniemożliwia chociażby osobom niewidomym korzystanie ze strony b{content: " "} </style> ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najgłupsze rozwiązanie jakie kiedykolwiek widziałem na stronach:) Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych. Najlepszym zabezpieczniem treści na stronie jest ich nie publikowanie.
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, takie zabezpiecznia mają tylko ograniczyć wulgarną kradzież czyichś tekstów typu ctrl_C ctr_V. Chyba jednak liczba osób, które znają php jest mniejsza od tych, które potrafią wyłączyć js w przeglądarce
![]() Chociażby z powodu Google i czytników ekranowych. Przecież nie chodzi o zabezpieczania w ten sposób całej strony! Nikt nie stosuje znaków wodnych na gazetach. I niekt nie twierdzi, że znaków wodnych nie da się obejść. Ale fakt, ten sposób, który podał Crozin czyni pomysł zbyt łatwym do obejścia. Ten post edytował camillos 14.04.2008, 16:34:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałeś mojego posta? Kto chce ukraść i tak ukradnie a pozycja strony poleci w Google przez taki bełkot, pozatym pisałem też coś o czytnikach ekranowych. Chcesz marginalizować niewidomych?
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 08:56 |