![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak posortować plik spis.txt według liter od A do Z?
(Szukałem w search'u ale nic ine mogłem znaleźć :/ ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
plik do tablicy ([manual:7c708c5a92]file[/manual:7c708c5a92]) a następnie [manual:7c708c5a92]natsort [/manual:7c708c5a92]
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem tak:
[php:1:bccf4bf5b8]<?php $plik = file("kody/$litera/spis.txt"); natsort($plik); $all = count($plik); for($i=0; $i<$all;$i++) { echo"<center>"; echo("$plik[$i]"); } echo("<br><br><a href=java script:history.back(1)>Powrót</a>"); echo"</center>"; ?>[/php:1:bccf4bf5b8] ale mi nie sortuje :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CO to znaczy nie sortuje??
Co Ci sie wyswietla? Pozatym otwierasz w petli <center> a nigdzie go nie zamykasz... |
|
|
![]()
|
|
Cytat CO to znaczy nie sortuje??
Co Ci sie wyswietla? Pozatym otwierasz w petli <center> a nigdzie go nie zamykasz... to znaczy że nie sortuje :/ a <center> zamknąłem tylko za pętlą bo chcaiłem żeby link powrotny był jeszcze wycentrowany ![]() a efekt skryptu macie tu :/ skrypt sortuje mi według daty dodania (najstarszy na samej górze :/ (gdyby się ktoś nie dopatrzył to Game jest na samym dole a powinno być na samej górze - pierwsze ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
pokaz strukture pliku z danymi
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
ZAPISUJE TO W TAKIEJ POSTACI:
Kod <a href="?site=$nazwa_plik&lit=$lit">$nazwa_spis</a><br>n
|
|
|
![]()
|
|
ojj...
zastanó sie, jak ma działać taki skrypt... Pobiera ona każdą linię z twojego pliku, i sprawdza 1 znak, następnie kolejny itd. sortując tablicę. Czy jednak zauważyłeś, co znajdzie tam nasz skrypt? fragment <a href="?site=$, i wzglądem niego będzie sortować.... Stąd musisz zrobić inaczej. Zastanów sie dokłądnie jakie dane musisz miec w tym pliku, oraz względem jakich będzie sortowanie, i przygotuj konstrukcję pliku łatwiejszą do opracowywania danych. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak:
- zapisuje do pliku spis.txt: Kod Nazwa_gry||Nazwa_pliku||Litera
czyli np. Kod GTA||gta||g ;
- i mam taki kod do odczytywania: [php:1:1fce3eeccb]<?php $plik = file("kody/$litera/spis.txt"); natsort($plik); $all = count($plik); for($i=0; $i<$all;$i++) { explode("||",$plik[$i]); echo"<center>"; echo"<a href="?site=$plik[1]&lit=$plik[2]">$plik[0]</a>"; } echo"<br><br><a href=java script:history.back(1)>Powrót</a>"; echo"</center>"; ?>[/php:1:1fce3eeccb] ale nie wiem czemu wyświetla mi tylko jedną linjkę a nie całość (Tutaj jest skrypt: www.evildb.host.sk/emunation-tips/spis.php ) [edit] sorx już rozwiązałem problem! |
|
|
![]()
|
|
a jednak nie :/ teraz wyskoczył mi ionny problem:/
mam kod[php:1:dd65fbabb4]<?php $plik = file("kody/$litera/spis.txt"); natsort($plik); $all = count($plik); echo"<center>"; for($i=0; $i<$all;$i++) { $plik = explode("||",$plik[$i]); echo"<a href="?site=$plik[1]&lit=$plik[2]">$plik[0]</a>"; } echo"<br><br><a href=java script:history.back(1)>Powrót</a>"; echo"</center>"; ?>[/php:1:dd65fbabb4] i niby wszystko jest dobrze ale coś jednak jest źle :/ zamiast wypisywać mi wszystkie tutuły on wypisuje mi pierwszy tytuł dobrze, drugi już jako nazwa pliku, a trzeciego już nie ma :/ EDIT Sorx teraz już definityuwnie jest wszystko ok :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 08:48 |