![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Posiadam wyszukiwarkę ogłoszń w której są dwie daty! Jedna od kiedy i dokiedy są ważne ogłoszenia. ![]() Chcę zrobić aby data od kiedy była pomniejszona o np: 20 dni. Tylko nie wiem jak to zrobić, gdy bedzie przejście na następny rok. Mój skrypt wygląda tak:
<? for ($i=1; $i<=31; $i++) echo '<option value="'.$i.'" '.(date('d')==$i?'selected="selected"':'').'>'.$i.'</option>'; ?> </select> <?php $curr_month = date("m"); $month = array (1=>"Styczen", "Luty", "Marzec", "Kwiecien", "Maj", "Czerwiec", "Lipiec", "Sierpien", "Wrzesien", "Pazdziernik", "Listopad", "Grudzien"); $select = "<select name=\"month\">\n"; foreach ($month as $key => $val) { $select .= "\t<option val=\"".$key."\""; if ($key == $curr_month) { $select .= " selected>".$val."\n"; } else { $select .= ">".$val."\n"; } } $select .= "</select>"; echo $select; ?> <select name="rok"> <? for ($i=2000; $i<=2006; $i++) echo '<option value="'.$i.'" '.(date('Y')==$i?'selected="selected"':'').'>'.$i.'</option>'; ?> </select> Dziękuję za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się chyba strtotime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. A jak nie to pozostaje mktime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i proste dodawanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodam dodatkowo, iż Smarty ma dość rozbudowany system obsługi selectów z datami
-------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 03:49 |