![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem dotyczący sprawdzenia zmiennej 2 możliwościami: 1) Zmienna ma być większa od 0 i ma być liczbą całkowitą 2) Zmienna może być tylko liczbą lub Zmienna może być tylko liczbą całkowitą większa od 0. Ktoś kiedyś robił coś takiego?? -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. is_int, liczba > 0... Jeżeli zmienna będzie innego typu, to możesz porównać ją z zaokrągleniem tej liczby w dół.
2. is_numeric (łapie też stringi) A to co napisałeś po lub, to treść 1 punktu. Jak chcesz sprawdzać stringi, to mogę Ci dać wyrażenia regularne do tego... Ten post edytował Ludvik 15.07.2006, 16:19:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie THX
![]() ![]() -------------------- "Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny "Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein "Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein "Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:50 |