![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z pętlami, mianowicie nie zabardzo rozumiem o co w nich chodzi i jak ich używać.
Chodzi mi o to żeby pętla wykonywala instrukcje (funkcje) zapisaną w zmiennej $zmienna tyle razy ile jest zapisane w zmiennej $ile. Proszę o kod lub chociaż jego zarys jak to ma wyglądać. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten sposób działa jednak jest problem. Poniewaz argument funkcji w kazdym z powtorzeń musi sie zwiekszać o określoną stałą liczbę.
Argumenty funkcji zaznaczone pogrubieniem - imageline($obrazek,0,5,150,5 -, $red) mają się za każdym powtórzeniem pętli powiększać o 5. Czyli w 2 powtórzeniu będzie zamiast pięciu dziesięć a w 3 powtórzeniu piętnaście zamiast dziesięciu i tak dalej aż do końca pętli. Głowiłem się nad tym troche ale nic mądrego nie moge wymyślić. Proszę o pomoc także w tej kwesti ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dawaj liczb w "" bo stingi tak sie daje a nie integery, np.
Kod $a = "3"; $b = "4"; $c = $a+$b; // i teraz c ile sie równa? c = 34
Jeśli chcesz żeby ci sie coś zwiększało w pętli muszisz użyć jakiejś zmiennej do zwiększania, itp Mam nadzieje że o to ci chodziło -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wielki dzięki wszytsko działa
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:47 |