![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem nie moge sobie poradzic z dodaniem cookie do logowania,
chodzi mi o to ze jak sie zaloguje i wyjde ze strony i jak wejde jescze raz to zebym dalej byl zalogowany, a nie musial sie logowac od nowa, po prostu zeby zapisywalo moj login i haslo do cookie, a jak dam wyloguj zeby usuwalo cookie czy cos tam zmienialo zeby mnie na stale wylogowalo. PLIKI do logowania (usuniete pliki do zakladania konta zeby mniej zajmowalo). aa login test i haslo test. pliss help ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapisuj hasła w ciastkach!
Przyjrzyj się sesjom, dzięki nim w prosty sposób robisz logowanie i wylogowywanie, poza tym są niezależne od tego, czy przeglądarka usera ma włączona obsługę ciastek. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobram am te sesje, ale z nich niewiele rozumiem :/ jak je wplesc w ten skrypt do logowania ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dobram am te sesje, ale z nich niewiele rozumiem :/ jak je wplesc w ten skrypt do logowania ?
Podaj kod na forum (tylko najważniejsze fragmenty). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oki. wiec tak:
plik login.php: Cytat <?php
if($login!="" && $haslo!="") { echo 'Witaj, '.$login.'!'; } ?> <?php if($login=="" && $haslo=="") { include("form.inc"); } else { echo "<A HREF=login.php>wyloguj się</A>"; } ?> <?php if($login!="" && $haslo!="") { echo("<br>text i opcje dla zarejestrowanych"); } ?> <?php $moje_haslo=md5("123"); if($login=="virus" && $zaszyfr_haslo==$moje_haslo) { echo "<table border=0 width=140>"; echo "<tr><td align=right>cos tam dla admina</td></tr>"; echo "</table>"; } ?> plik form.inc : Cytat <A href="addLog.htm">ZALOGUJ SIĘ</A>
<form action="granska.php3" method="post"> login: <input type="text" name="login" size=15 maxlength=15><br> haslo<input type="password" name="haslo" size=15 maxlength=15> <input type="submit" value="ZALOGUJ"></form> plik granska.php3 : Cytat <?php
$fakta=file("logins.txt"); $zaszyfr_haslo=md5($haslo); $k=0; for($i=0;$i<count($fakta);$i++) { $avfakta=explode("|^^^|", $fakta[$i]); if($login==$avfakta[0] && $zaszyfr_haslo==$avfakta[1]) { $k++; include("login.php"); } } if($k==0) { include("vaerin.php3"); } ?> plik vaerin.php3 : Cytat <?php
echo "Żle wpisałe¶/-a¶ login i / lub hasło.<P>Spróbuj jeszcze raz</P> <P><A href=login.php>powrót</A></P>"; ?> plik Logins.txt Cytat test|^^^|098f6bcd4621d373cade4e832627b4f6|^^^|test|^^^|mężczyzna|^^^|tarnów|^^^|
admax15@wp.pl okroilem jak tylko moglem. aha i wlaczac przez login.php aha2 login test i haslo test |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz ktoś tu kogoś opieprzy za brak bbcode :wink:
Po autoryzacji odpalasz sesję session_start(), rejestrujesz w niej zmienną session_register(), którą może być login. potem po session_start(), (która - tak jak cookie - musi być odpalona przed jakimikolwiek nagłówkami) sprawdzasz zmienną sesyjną $SESSION['user']... i ograniczasz na tej podstawie dostęp. ![]() -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 03:44 |