![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam maly problem wprowadzam do bazy tekst przez jakis tam formualrz w tekscie robie wciecia (TAB) zmieniam kolor, wielkosc czcionki itd i to potem wrzucam do bazy w momencie kiedy pobieram dane z bazy i je wyswietlam je na stronie wszystko jest ok, tzn tekst jest sformatowany tak jak ja chcialem problem jest gdy ten sam tekst chce wrzucic z powrotem do formularza np podczas edycji wtedy brakuje kilka znacznikow .. najczescie nie robi tablulacji tam gdzie powinny byc drugi problem to taki ze np gdy w polu <input type="text" ...> wpisze jakas nazwe ktora zawiera spacje np Jan Kowalski to potem gdy wrzucam z powrotem z bady do formularza wyswietla mi tylko Jan nie wiem czemu tak sie dzieje .. w bazie jest wszsytko oki bo przy wyciaganiu danych jest tak jak powinno byc Ten post edytował snaiper 13.07.2006, 12:49:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może jakiś kod "zapodasz"?
![]() -------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
funkcja dodajaca oferte
edycja oferty
fragment pliku edycja.php (reszta pliku to naglowki html)
(UPDATE cos nie chce dzialac ale narazie chce rozwiazac poprzedni problem) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) nie mozesz danych do inputa wstawiac tak: .... value=jakasdana....
bo jesli te dane beda mialy spacje to bedziesz mial tak: .... value=jakas dana.... czyli do value przypisze sie tylko jakas wszystkie atrybuty html są w ciapkach: .... value="jakas dana".... 2) a gdy bedziesz mial w tytlu znak " to tez bedziesz mial problem. przed wlozeniem danych do inputa musisz je potraktowac chocby funkcją htmlspecialchars() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) możesz ustalić, że w tutule mogą być tylko znaki ", czyli przed zapisaniem zamieniać wszystkie ' na "
2) możesz też zamnieniać " na "e; potem umieścić <input value='...'> [pojedyncze cudzysłowia] -------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
no dobra ...
a co z ulozeniem tekstu (do lewej,do srodka,do prawej), tabulacjami i spacjami w tresci na poczatku linii ![]() do formualrza mam dolaczony edytor tekstu http://tinymce.moxiecode.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) htmlspecialchars - to juz mowilem
2) do textarea to sie nie wklada wartosco do value: ...value="wartosc".... tylko miedzy znaczniki: <textarea ....>wartosc</textarea> ps: i popraw tytul na mowiacy cos o tresci a nie php.mysql -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzieki , wszystko smiga
![]() ehh mam dwa identycznie srkypty tylko z innymi formualrzami i z danymi jeden chodzi bez problemow a drugi nie ![]() pierwszy co dziala
drugi co nie dziala
gdy wpisz (w tym drugim) echo $stary_tytul to pokazuje ale jak juz odbiore z formularza nowy tytul $tytul = $_POST['tytul'] to juz go nie odbiera i w echo $tytul nic nie ma pozatym nie pokazuj komunikatu czy byl update czy wystapil blad przy updacie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli sa identyczne to posprawdzaj czy napewno dobrze je spokopiowales i napewno dobrze pozmieniales nazwy zmiennych itp itp. Ja w takich rpzypadkach przeklaejam linijka po linijce albo nawet pisze na nowo. Juz sie przekonalem ze szybciej mi pojdzie napisanie malego fragmentu raz jeszcze niz szukanie bledu przez pol dnia gdy debuggowanie nic nire daje. Aha i debuguj !
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:12 |