![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczoraj z nudow napisalem sobie klase, ktora mi (i moze wam) napewno sie przyda na przyszlosc, jest to klasa ograniczajaca dostep do waszej aplikacji. Na podstawie zaszyfrowanego pliku licencyjnego okresla czy aplikacje jest poprawnie licencjowana czy tez nie, dodam jeszcze aby uzyc tek klasy w "prawdziwej" aplikacji to wypadaloby "zendac" (skompilowac,szyfrowac....) bo inaczej to nie bedzie mialo sensu.
Klasa Licensing i License Writer i Przykladowe zastosowanie Prosze o opinje i komentarze... ps. funkcje RC4 to nie ja wymyslilem ![]() Ten post edytował nasty_psycho 12.07.2006, 09:29:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drobne uwagi:
-> Używaj ' ' zamiast " "; -> file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i file_put_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual Ja osobiście mam łatwiejszy sposób - skrypt łączy się z bazą danych i sprawdza w bazie licencje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja wolalem to zrobic na plikach zeby mialo mniejsze wymagania, i byla mozliwosc przsylania pliku licencyjnego... od tworcy aplikacji do klienta
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wniosek:
![]() Wydzieliłbym odzielną metodę dla testow, które daleś w ciele konstruktora.
Mam też pewne obiekce w LicenseWriter::WriteLicenseFile() Ja bym z tego bramkę zrobił na wszelki wypadek, bo może ktos zechce do bazy danych zapisać, albo do XML'a. Niestety nigdy nie pisałem czegoś takiego, ale wygląda dobrze i może się przydac nie tylko do licencji ![]() Moimi narzekaniami się nie przejmuj, bo tak wogóle, to ja bym wszędzie oddzielne typy widział... (boże... jestem psycholem :| ) Pozdrawiam Ten post edytował Cysiaczek 12.07.2006, 09:24:50 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodam jeszcze aby uzyc tek klasy w "prawdziwej" aplikacji to wypadaloby "zendac" (skompilowac,szyfrowac....) bo inaczej to nie bedzie mialo sensu. Mając zendenc nie musisz bawić się w osobne klasy. W głównym pliku dajesz normalnie include('licence.php') a w pliku licence.php umieszczasz co tylko ci sie podoba; datę wygaśnięcia, ilość użytkowników, nazwę firmy, itp. Jeśli wszystkie pliki masz skompilowane, to podsyłasz tylko klientowi co jakiś czas nowy plik z licencją. Ja tak mam zrobione. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
ale majac, eAccelerator, bcompiler, czy jakies obfuskatory to juz trzeba pisac swoje klasy.
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to i ładne ale w 100% bezużyteczne.
Birę twoją aplikację wyrzucam blok try...catch i Twoje zabezpieczenia poszły .... na spacer ![]() |
|
|
![]()
|
|
ale napisalem wyraznie, ze zeby to mialo sens to nalezy to nalezy w jakikolwiek sposob zaszyfrowac kod, np. zend ma wbudowany system licencji, ale juz eAccelerator czy bcompiler nie, i tu sie to sprawdza, wkeljasz try, catch na poczatek skryptu, kodujesz i program zabezpieczony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale napisalem wyraznie, ze zeby to mialo sens to nalezy to nalezy w jakikolwiek sposob zaszyfrowac kod, np. zend ma wbudowany system licencji, ale juz eAccelerator czy bcompiler nie, i tu sie to sprawdza, wkeljasz try, catch na poczatek skryptu, kodujesz i program zabezpieczony To znaczy że Twój system zabezpieczeń działa tylko w już wcześniej zabezpieczonych skryptach, tak? ![]() |
|
|
![]()
|
|
zabezpiecza przed kopiowaniem, a nie podgladem zrodla.
Z nazwy mozna to wywnioskowac ![]() ps. czy kiedys probowales ochronic swoj program przed kradziejstwem? samo szyfrowanie nic nie da, i tak bedzie wszedzie dzialac, a ta klasa ma temu zapobiec. w przyszlosci jeszcze moze dodam walidacje na podstawie sprzetu... ale to tylko bajer. Ten post edytował nasty_psycho 26.07.2006, 07:53:44 |
|
|
![]()
|
|
zabezpiecza przed kopiowaniem, a nie podgladem zrodla. Z nazwy mozna to wywnioskowac ![]() No wiem przecież, ale skoro to działa tylko na zaszyfrowanych, to przecież równie skuteczne będzie:
i bedzie dużo szybciej ![]() |
|
|
![]()
|
|
hehehehe, LOL
![]() szybciej to moze i tak, ale jak to nic nie robi, bo jaki wtedy ma sens miec prawidlowy serial, i gdzie go bedziesz trzymac? mike_mech, widac ze nie lapiesz co robi ta klasa, na google napisz "Software licensing system" , poszperaj a dokladniej sie zorientujesz. Programy skompilowane, w ktorych nie mozna source podgladac, tez maja takie systemy w ktorych mosisz wpisac poprwany serial. albo ewentualnie poczytaj Temat: zabezpieczenie kodu przed kopiowaniem Ten post edytował nasty_psycho 25.07.2006, 21:36:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 11:34 |