![]() |
![]() |
-PrzedszkolakMySQL- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Trochę już programuję w php ale dopiero zaczynam swoją przygodę z MySQL. No i jak na razie to idzie dosyć ciężko… Gdy w Internecie szukam jakichś kursów to wszystkie są takie same, na przykładzie zawodników NBA ;-). Więc jeśli znacie jakiś dobry kurs to dajcie linka. A jak na razie to stawiam pierwsze kroki to napisałem taki kod (a raczej wziąłem z kursów):
I zwraca mi to taki błąd: supplied argument is not a valid MySQL resorce " title="Zobacz w manualu php" target="_manual a $idzapytania jest puste. Co z tym jest nie tak? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz kolumnę imie, a w instrukcji select chcesz pobrać dane z kolumny nazwisko. Poza tym:
- Nazw tabel i kolumn nie musisz ujmować w znaki " ` ", ładniej wygląda bez... - Projekt bazy jest tragiczny. Liczby zapisujesz w danych tekstowych. Zmienić na liczby całkowite. - Jeżeli masz pole z auto_increment, to pomijasz je na 2 sposoby: albo nie wpisujesz go w ogólę na listę z danymi, albo przypisujesz mu wartość NULL. NULL to nie jest to samo co pusty ciąg znaków. Do nauki baz danych mimo wszystko polecam książki, w których wszystko jest opisane obszerniej niż w kursach na stronach www, które w większości przedstawiają zagadnienia dosyć pobieżnie. EDIT: Zapomniałem wyjasnić na czym polega błąd, mimo tego, że było to wałkowane wiele razy. Funkcja mysql_query" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zwraca zasób, którego możemy używać do przeglądania wyników zapytania. W przypadku błędu w zapytaniu, nie dostaniemy tego zasobu tylko logiczny fałsz. Funkcje mysql_fetch_* oraz inne przyjmujące ten zasób za argument zwracają właśnie taki błąd... Ten post edytował Ludvik 11.07.2006, 23:23:18 -------------------- |
|
|
-PrzedszkolakMySQL- |
![]()
|
Goście ![]() |
Trochę to nawet śmieszne, ale właśnie to powodowało błąd. Dzięki!
A projekt bazy rzeczywiście jest kiepski, ale teraz chcę poznać MySQL - gdy będę robić jakiś projekt w oparciu o bazy to wtedy będę się starać zrobić lepszą strukturę danych ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:15 |