![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracuje nad aplikacją która posiada ponad 20 stron wraz z wieloma formularzami, które obsługuje JavaScriptem.
Formularze są podczepione pod advAJAX, jak i zreszta inne elementy - cała strona aplikacja oparta jest o AJAXa - zero przeladowan strony. Problem jednak pojawia sie w ilosci plikow JS. Jest ich obecnie 10 po kilka set linijek - dla kazdej podstrony w ktorej musze wykonac jakies dzialania czy wyslac/odebrac AJAXem i to przetworzyc. Czy ktos z Was ma jakis pomysl na ogarniecie masy plikow JS tak aby nie robil sie z tego burdel? Myslalem aby kazda podstrona byla obslugiwana przez jedna klase w JSie, tak aby zgrupowac funkcje tyczace sie jednej rzeczy i nei podowac konfliktow z innymi. No ale czy o dobe rozwiazanie? To samo z formularzami: mam ich kilkadziesiat i nazwy pol (jak i IDki) maja po 15 znakow aby niepowodowac konfliktow z innymi... Ogolnie rzecz ujmujac powoli robi mi sie balagan i nie wiem jak go uporzadkowac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje pytanie jest dosc ogolnikowe bo nie wiadomo z czym masz wlasciwie problem. Z automatycznym dolanczaniem potrzebnych skryptow do danej strony czy z ewentualnymi konfliktami.
Jesli Twoje skrypty sa oparte o prototypy (czytaj klasy) to zreguly nie ma z nimi problemu, jesli pisane sa strukturalnie to juz łatwiej o konflikty. Ja zwykle trzymam kazda taką klasę (lub biblioteke wspolpracujacych ze soba klas) w osobnym pliku i plik taki zwyczajnie dolanczam do indexa. W kodzie samej strony pisze funkcje init(), ktora inicjalizuje mi ewentualne metody z wybranych obiektow. Co do nazw pol mozesz uzyc tablic. Taka tablica jest wtedy w calosci przesylana w POST i dostepna w takiej postaci w tablicy superglobalnej $_POST -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze strukturalnie stad mam mase funkcji, nad ktorymi ciezko mi zapanowac - nieraz napisze nazwe, ktora jest juz istniejaca.
Co do tablicy w formularzu to nie pomyslalem o tym. Bede musial zobaczyc czy sie to sprawdzic. Dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie prototypow JavaScripcie rozni sie nieco od pisania klas w php bo jest to jednak odmienne podejscie do tego samego problemu. Nie mniej zalety pozostaja te same dlatego proponuje oprzec sie na obiektach nie tylko w php ale tez js.
Poniewaz duzo piszesz w js (przynajmniej ostatnio) proponuje Ci dobrze zglebic OOP w tym jezyku. W sieci co prawda jest masa informacji, ale jesli masz w swoich dochodach wydzielony fundusz edukacyjny ![]() -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Wlasnie czegos takiego szukalem. Poczytalem nieco tutoriali o OOP w JSie ale nie do konca opisywaly to na czym mi zalezalo.
Dzieki za info o ksiazce. Juz zamawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:22 |