![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się nad tym czy mój sposób jest dobry, gdyż moja strona zbudowana jest na zasadzie poniższego kodu:
podczas gdy inni (jak wynika z forum) uzywaja funkcji switch.
Generalnie nie widzę różnicy i wydaje mi się, że oba rozwiązania są dobre... co o tym sądzicie? -------------------- piotrd
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
switch chyba lepsze;d, tak mi sie to kojarzy, bo lepsze na pewno w C++ byloby w takim przypadku, wiec dla php mowie to samo. ;d Ale brakuje tu sprawdzenia $id, nie wiem dlaczego default masz na początku, ja bym to zrobil tak:
nie pamietam juz czy tam ma byc break w tym default, jeden kit;d |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj w manualu i sie dowoiesz ze switch szybszy jest po prostu
![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wszystko zależy od okoliczności. Jeśli masz tylko dwie możliwości i te dwie możliwości zawsze będą tylko dwie, to switch jest bez sensu.
Jeśłi planujesz, ewentualnie nie jesteś pewien, czy pojawi się więcej sposobów reakcji na wartość, to faktycznie switch jest dużo lepszy od if else. Trzeba po prostu umieć wyważyć taki kod i wybrać, co lepsze. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dałem na próbę
i zawartość index2.php wyświetla się nad wybranym switchem. Ten post edytował piotrd 10.07.2006, 09:58:08 -------------------- piotrd
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jeśłi planujesz, ewentualnie nie jesteś pewien, czy pojawi się więcej sposobów reakcji na wartość, to faktycznie switch jest dużo lepszy od if else. czy za pomocą funkcji switch mozna osiągnąć dziłanie polegające na stworzeniu piętrowej struktury którą można wydobyć za pomoca np: index.php?id=news&id=treść_nr8 bo tego w manualu nie ma? -------------------- piotrd
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
przepraszam ze sie wrtace, ale co to za funkcja srobCos?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale jedno i tak mnie zastanawia. Skąd to $_GET["id"] jest tablicą? Ja bym obstawiał explode ![]() Wracając do tematu, niektórzy robią to tak
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście używam instrukcji warunkowej if do max. 3 warunków (z elseif). Powyżej 3 warunków często stosuje switch, jednak nie ma jednokładnej reguły kiedy stosować switch/if - to zależy w jaki sposób.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wydaje mi się, że zgubiliście wątek
![]() @piotrd - stusując switch możesz sobie, tak ja pokazałeś includować pliki zawierające jakieś dane, skrypty etc. Jest to rozwiązanie często stosowane, ale jeśli chcesz osiągnąć mocno zagnieżdżone switch do tego, co myślę, to uważaj, bo to może się zemścić! Kidyś tak zrobiłem i do dzisiaj żałuję ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
jeśli chcesz osiągnąć mocno zagnieżdżone switch do tego, co myślę, to uważaj, bo to może się zemścić! Kidyś tak zrobiłem i do dzisiaj żałuję ![]() czyżbym zagnieżdżając switche tracił na bezpieczeństwie? jestem przekonany do słuszności stosowania poniższego rozwiązania:
-------------------- piotrd
|
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi o bezpieczeństwo, ale o założenie projektowe, które w wypadku użycia takiej konstrukcji <na sztywno> jest dobre tylko dla mniejszych projektów. Przy wiekszych switch, który będzie zarządzał akcjami aplikacji to pomyłka.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:12 |