![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: EPGD Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Probuje napisac funkcje ktora bedzie zwracac wszystkie porzadki w jakich moga byc ulozone elementy tablicy. Np. mamy tablice
i permutacja tej tablicy to: ABC BAC ACB CAB BCA CBA ja natomiast chcialbym uzyskac (z tej samej 3-elementowej tablicy): AB AC BA BC CA CB jak to zrobic? pozdrawiam -- Maciek. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwie pętle zagnieżdżone w sobie.
W pierwszej pętli zamieniasz 1. element. W drugiej dwa pozostałe. W pseudokodzie Kod for(count(arr)) for(2) print arr swap(arr[1], arr[2]) // pierwszy element na koniec tablicy Mniej więcej, można jeszcze rekurencyjnie i złożoność będzie mniejsza -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: EPGD Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za podpowiedz!
prawdopodobnie jednak unikne rekurencji ze wzgledu na spowolnienie przy wielkosci danych ktore mam do 'obrobienia'. natomiast, po napisaniu mego posta, naszla mnie refleksja ze to co chce osiagnac, to uzyc substringa dla kazdego el. wynikowego "standardowej" permutacji ;-) pozdrowienia z Gdanska ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 06:11 |