![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeszukałem chyba wszystkie polskie oraz zagraniczne fora i grupy dyskusyjne. Niestety nie znalazłem rozwiązania problemu. Wszędzie piszą o tym samym, co w moim przypadku nie rozwiązuje problemu. Mam stronę w kodowaniu utf-8 oraz bazę w takim samym. Niby w bazie jest wszystko na utf8: character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database utf8 character_set_results utf8 character_set_server utf8 character_set_system utf8 Polecenia, które wywołuję:
Wiem, że za dużo zbyt ich, ale już wszyskiego próbuję. Po wywołaniu:
Otrzymuję listę z takim dziwnym sortowaniem: ... Le.... Że.... Lu... Ła... Śc... Me... ... Wygląda na to, że przy sortowaniu zamiast znaku w UTF8 bierze pod uwagę tylko jego "pierwszy znak składowy", czyli zamiast Ż - > Ĺť -> "Ĺ". Podczas przeglądania bazy w phpMyAdmin oraz na stronie nie wyświetla żadnych krzaków. Bazę importuję z pliku przy kodowaniu utf. Oprócz tego przy tworzeniu każdej tablicy mam dopisane:
Nadal nie działa poprawnie. Bardzo proszę o pomoc. Całą noc nad tym przesiedziałem i już nie mam więcej sił. Ten post edytował MarioP 8.07.2006, 12:21:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy pozniej zaczyna sortowac normalnie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi to wyglada na
lub mozesz zrobic to dla calej tabeli -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała poprawka - skoro nie zmieniasz nazwy tabeli to można skorzystać z MODIFY
Tak tylko sie czepiam ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem rozwiązany
![]() ORDER by dodałem do wcześniejszego zapytania, a nie do tego z którego chciałem uzyskać posortowaną tablicę.
Po tej poprawce wyrazy zaczynające się na polskie znaki znalazły się na dole tablicy. Trzeba było zmienić dodatkowo COLLATE z utf8_general_ci na utf8_polish_ci.
Wszystko już działa jak należy ![]() Ten post edytował MarioP 8.07.2006, 22:12:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:10 |