![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napotkałem problem z poleceniem INSERT. Otóż niedziała mi ono. Każde zapytanie nie udaje sie, a korzystam z roota żeby niebyło że brak uprawnień. W phpmyadminie działa mi ale w tych co tam sobie ja stworzyłem nie działa.
tak wyglądają umnie te zapytania z tego co pisze wksiażce z której korzystam to wszystko jest ok no ale jednak nie pasuje. Polecenie SELECT działa ale z INSERT są wałki. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może byś jakiś błąd pokazał?
mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Czy jesteś pewien, ze inicjujesz dobrze połączenie z bazą?
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\Apache\Apache\htdocs\sklep\zamuwienie.php on line 45
oto treść błędu -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przeczytałeś to co jest pod linkiem, który Ci podałem? Użyj tego i pokaż nam błąd MySQl'a.
Ten post edytował Jojo 7.07.2006, 12:26:06 -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource <-- to zwruciła funkcja mysql_error()
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource <-- a to funkcja mysql_errno() -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
Podajesz do tej funkcji zły parametr. Spróbuj ją wywołać bez parametru.
Ten post edytował Jojo 7.07.2006, 12:32:50 -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
|
|
![]()
|
|
Jak ją wywołuje bez parametru to nie zwraca żadnego wyniku
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
W takim razie wygląda to na problem z połączeniem z bazą. Pokaż jakiś trochę większy kawałek kodu, to może coś się uda wywnioskować.
Czy ta klasa do obsługi bazy danych, którą tam używasz jest Twojego autorstwa, czy to jakiś szerzej znany system? -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
|
|
![]()
|
|
To jest jedno z miejsc gdzie wystepuje błąd. Wynikiem wywołania tej funkcji jest wyświetlenie napisu "Operacja dodania kategori zakończona niepowodzeniem prosze sprobować później" Korzystam z wbudowanej klasy
Tak wygląda plik config.inc.php jest on dołanczany do wszystkich plików. Połaczenie działa bo polecenie SELECT działa, INSERT niedziała, UPDATE też nie działa Ten post edytował PanGuzol 7.07.2006, 12:58:19 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
Skoro korzystasz z obiektowej wersji mysqli, to powinieneś napisać:
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
|
|
![]()
|
|
Out of range value adjusted for column 'catID' at row 1
oto wynik pole catID jest z opcją auto_increment i jest kluczem podstawowymw tej tabeli a UPDATE jednak działa ponownie cudzysłowów zapomniłem :/ Ten post edytował PanGuzol 7.07.2006, 13:07:47 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie używasz MySQL 5.x. Spróbuj nie podawać w insertach wartości dla pola z auto_increment, lub jako tą wartość wpisać null.
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie działa
![]() ehh już sie cieszyłem że szystko działa a tu kolejny error tym razem treść brzmi You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INSERET INTO zamowienia_info VALUES (NULL , '4' , 1061 , '2006-07-07')' at line 1 PS: jest jakiś poradnik gdzie jest napisane jak czytać te błędy?? Ten post edytował PanGuzol 7.07.2006, 13:52:26 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]()
|
|
W manualu MySQL błędy są chyba opisane. Ten akurat dotyczy błędu w składni zapytania. Jest literówka INSERET zamiast INSERT.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem:(
Wykonują mi się wszystkie zapytania oprocz tych z INSERT INTO dlatego podejrzewam ze to ja robie jakis blad:( Oto fragment kodu w ktorym mam problem
Wyrzuc ami blad ->"Bład! Dodanie uzytkownika nie powiodlo sie!" Jezeli moglby ktos znalezc jakis blad albo cos madrego doradzic to prosze o pomoc uzywam wamp5 1.7.2 Ten post edytował XoX 28.08.2007, 14:20:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual użyj mysqli_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, odkomentuj tą linijkę i sprawdź, jaki błąd wyrzuci.
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() INSERT command denied to user 'mp'@'localhost' for table 'uzytkownicy' oki to teraz prosze mi powiedziec jak to zmienic?? dostep do bazy mam jako root oczywiscie:) |
|
|
![]()
|
|
Oki już sobie poradziłem
Dzięki Kicok naprawdę pomogłeś ![]() |
|
|
-eirik- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
ja mam deczko inny problem, ale też przy okazji INSERTA. Otóż odpalenie mysql_query z zapytaniem SQL, w którym uzyte są nazwy zmiennych pobieranych z forumlarza jako parametrem powoduje dodanie rekordu z pustymi wartościami. Jak wpiszę te wartości bezpośrednio do skryptu - wszystko gra. Fragment kodu:
Więcej nie pokazuję, bo jak każę mu wyświetlić zawartość tych zmiennych, to pokazuje to, co trzeba. Coś zatem musi być nie tak z wywołaniem kwerendy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.07.2025 - 19:17 |