![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Więc mam kolejny problem, tym razem usiłuję połączyć JS i Ajax tak, by po określonym czasie (5 sekund) Ajax ściągnął zawartość strony chatmsgs.php. Jak to zrobić? Te pytanie kieruje do Was. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umiesc to gdzies na stronie, jesli chcesz aby bylo to 5 sekund od zaladowania strony to w <body onload='...'> albo w jakimkolwiek innym miejscu
Kod window.setTimeout("function();", time); gdzie function(); to nazwa funkcji do ktorej ma sie odwolac (nie wazne gdzie sie znajduje, plik js czy plik w ktorym jest odwolanie) time czas podany w ms czyli np dla 1 sekundy time = 1000 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko pamietaj ze jesli chcesz aby funkcja wykonywała sie caly czas co 5 sekund musisz pod koniec demo2 wywolac ja rekurencyjnie sama z siebie (setTimeout uruchamia metode z opoznieniem 5s ale robi to raz - musisz zastosowac rekurencje aby efekt był ciągły) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć do tego funkcji setInterval MSDN oraz DevMozilla
Na podstawie tego co mój przedmówca napisał: i tutaj będzie się wykonywał w nieskończoność, ale możesz przerwać używając funkcji stop. Dodatkowo podpowiem, że możesz nie podawać nazwy fynkcji w postaci łańcucha, ale mozesz podać referencje do funkcji, czyli równierz funkcjię anonimową
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję, lukaszchm, działa poprawnie :-)
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dałem tak:
Czy dobrze? Bo niestety nie działa, mogłem zrobić jakiś błąd... Próbowałem też tak:
Ale żaden nie działa, jaki popełniłem błąd? Dałeś źle cudzysłowia. Powinno być tak
Jeśli korzystasz z Firefoxa, to tam jest bardzo dobra konsola Javascript, która wykaże Ci większość błędów. Warto z niej skorzystać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 19:13 |