![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2006 Skąd: okolice Warszawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie ostatnio apacha 2.0.58, mysqla 5.0.22 i php 5.1.4. Wszystko działa, lecz php nie wykonuje zapytań mysql'a np. mysql_connect. Mogłem coś źle skonfigurować jeśli tak to powiedzcie co, albo może to być błąd w skrypcie
Może to być błąd w pliku php.ini? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj pozamieniać komendy mysql_.... na mysqli_...
mysqli" title="Zobacz w manualu php" target="_manual jakieś błędy wyrzuca? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na 99% to jest nie odkomentowana linia wlaczajaca obsluge mysql ( jest to wylaczone w php5 standardowo). sprawdz w php.ini a potem zrob sobie plik wywolujacy phpinfo() i tam bedziesz widzial czy sa odpowiednie biblioteki czy nie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2006 Skąd: okolice Warszawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już wszystko działa, tylko teraz wyskakuje błąd
Parse error: parse error, unexpected T_VARIABLE in H:\www\mysql+xml.php on line 21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linii 20: $rss->appendChild($newattr);a
usuń a po średniku Przenoszę na Przedszkole... |
|
|
![]()
|
|
Teraz mam inny problem. Dotyczy on polskich znaków. Gdy skrypt dojdzie do polskiego znaku wyświetlają się dwa błędy
Warning: DOMDocument::saveXML() [function.DOMDocument-saveXML]: output conversion failed due to conv error, bytes 0x98 0x20 0x67 0x88 in H:\www\mysql+xml.php on line 77 Warning: DOMDocument::save() [function.DOMDocument-save]: encoder erroroutput conversion failed due to conv error, bytes 0x98 0x20 0x67 0x88 in H:\www\mysql+xml.php on line 78 skrypt przestaje odczytywać dalej dane z bazy w bazie mam ustawione latin2 jak widać poniżej, w skrypcie też tak jest, gdzie leży błąd?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstaw text z polskimi znakami miedzy :
<![CDATA[ Tu text z polskimi znakami ]]> |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety nic. Zmieniłem tę linię
na taką.
Teraz wszystkie dane odczytywanie z bazy są pomiędzy znacznikami cdata, lecz to nic nie pomaga |
|
|
![]()
|
|
Tamto wyżej to byłem ja zapomniałem się zalogować. Błąd wynikał z tego, że pole w tabeli było blob, zmieniłem na varchar i błąd nie wyskakuje, tylko dlaczego zamiast polskich liter mam znaki zapytania?
Doszedłem jak rozwiązać tamten problem, lecz moje rozwiązanie nie działa. Mam taki skrypt
co zrobić aby w zmiennej znaki po przekodowaniu nie zamieniały się z powrotem na swoje słownikowe odpowiedniki. Jeśli zmienna $title = "ś"; to po str_replace zamienia się na $title = "ś", lecz ten znak jest z powrotem zamieniany na "ś", co zrobić, aby pozostał takim jak po przekodowaniu. Może jest jakaś inna metoda, aby uzyskać kod litery?? Ten post edytował dzobert 5.07.2006, 23:03:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:22 |