![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domyślam sie że to banalne...
szukałem na forum ale bez skutków... i... być może to przez ten upał mam osłabioną koncentracje... ![]() Problem jest taki: Chciałbym funkcją file_exists() sprawdzić czy istnieje plik w danym katalogu np. o nazwie katalog gdy daje file_exists('katalog/nazwa_pliku') zwraca ze istnieje choć plik o nazwie "nazwa_pliku" nie istnieje w jaki sposób sprawic by sprawdzalo pliki w danym katalogu ? kombinowałem chdir() ale jokoś bez skutków... -------------------- ...albo jesteś zerem albo jedynką ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chaotycznie napisane pytanie... chodz Ci o wylistowanie plików:
Cytat w jaki sposób sprawic by sprawdzalo pliki w danym katalogu ? czy sprawdzenie czy jakiś istnieje w katalogu? Cytat Chciałbym funkcją file_exists() sprawdzić czy istnieje plik w danym katalogu np. o nazwie katalog czy może (jak zrozumiałem) sprawdzić czy istnieją pliki, które są w katalogu ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to żeby jakaś funkcja zwracała mi TRUE albo FALSE w zależności od tego czy plik istnieje.
Problem w tym że chciałbym aby sprawdzała czy ten plik istnieje w określonym katalogu. file_exists() - sprawdza mi czy istnieje plik, ale z tego co sie zorientowałem to jeżeli jako parameter podam np. file_exists('nazwa_istniejącego_katalogu/nazwa_NIEistniejącego_pliku') to zwraca mi TRUE - czyli że plik istnieje... -------------------- ...albo jesteś zerem albo jedynką ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? zdraviam ![]() Ten post edytował Athlan 2.07.2006, 17:46:46 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Dzięki...
![]() kluczem do rozwiąznia problemu było dla mnie slowo DIRECTORY_SEPARATOR ![]() -------------------- ...albo jesteś zerem albo jedynką ;)
|
|
|
![]()
|
|
DIRECTORY_SEPARATOR to stała zawiarająca znak "/" lub "\" czyli separator katalogów
![]() 0.01 PLN sie należy ![]() EDIT. możesz zamiast: is_file($katalog.DIRECTORY_SEPARATOR.$nazwa_pliku) tak: is_file($katalog.'/'.$nazwa_pliku) -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto dodać, że znak "\" lub "/" zależą od systemu (Windows/Inne) na którym jest uruchomiony serwer (skrypt).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 12:04 |