![]() |
![]() |
-Submariner- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam pytanie, bo już zgłupiałem... Jak w MYSQL tworzyć indeksy dla tabeli? W kursach spotkałem się z taką konstrukcją:
A w Manualu mam coś takiego:
MOJE PYTANIA: 1. Obydwie metody są poprawne?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) 2. Czy CREATE INDEX można zagnieździć wewnątrz CREATE TABLE?? Np.:
3. W przypadku polecenia INDEX znalazłem dwa sposoby zapisu: INDEX jakasnazwa (kolumna) oraz INDEX (kolumna) Czym one się różnią? Czy należy nadawać indeksom nazwę jak wyżej w "jakasnazwa"? Podobnie jest w poleceniu UNIQUE... To tyle moich pytań :-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. tak
2. nie 3. tym ze jak podasz nazwe to index bedzie sie tak nazywal (nie jestem pewien czy bez tego zadziala) inaczej bedzie mial nazwe domyslna, podobnie jest w unique 2 metoda sya pa to ze mozna albo stworzyc index przy tworzeniu tabeli albo go pozniej dodac |
|
|
-Submariner- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki Adiasz za podpowiedzi.
Wpadłem na kolejne pytanie czytając o PRIMARY KEY... Jeśli podamy w nim kilka kolum, to są one jakby łączone w klucz złożony:
A jak to jest w przypadku INDEX i UNIQUE?? Czy definiując tabelę z indeksowanymi kilkoma kolumnami muszę podać tak: Przykład 1:
czy może tak??: Przykład 2:
Chodzi mi o to czy indeksy dla poszczególnych kolumn trzeba indeksować z osobna (jak w przykładzie 1) czy można wpisywać kilka naraz (przykład 2) i CZY W TYM WYPADKU nie powstaje coś takiego, jak "indeks złożony" (tak jak w przypadku PRIMARY KEY gdy w nawiasach wpiszemy kilka kolumn). I podobne pytania odnośnie UNIQUE... Czy podajemy jak poniżej: UNIQUE (kolumna1) UNIQUE (kolumna2) czy UNIQUE (kolumna1, kolumna2). Jest jakaś różnica? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziala to tak samo jak PK
UNIQUE (kolumna1) UNIQUE (kolumna2) wartosci w kolumna1/2 beda unikalne wzgledem danej kolumny 1 lub 2 np. przyjmie: test1 test2 test2 test1 bo kazda klumna jest unikalna wzgledem siebie UNIQUE (kolumna1, kolumna2). wartosc paty kolumna1 kolumna2 musi byc uniklana juz nie przyjmie: test1 test2 test2 test1 bo pary sie powtarzaja |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:28 |