![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym abyście ocenili mój skrypt bazy danych. link do mirrora: www.dysrs.yoyo.pl/dowload.php Skrypt jak się nie trudno domyślić służy do zapisywania, odczytywania i usuwania danych. Jest to wczesna wersja więc nie ma jeszcze sprawdzania niektórych błędów i blokowania plików. Chciałbym się jednak dowiedzieć od was czy obecny kod jest w miare dobry czy wręcz przeciwnie. ps: w paczce macie przykładowe skrypty pokazyjące wykorzystanie bazy. Ten post edytował Mistrig 24.07.2006, 13:09:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no coz. powiem krotko: usiąść i plakac.
1) pomijam juz sposob przechowywania danych. 2) Tworzysz plik php, ale go nie zamykasz ?> 3) dane przechowujesz jako tablica php, wszedzie jest $x++. a nie mozna normalnie podawac indexu do tablicy. musiz byc ten $x? 4) spodobala mi sie funkcja usun(). perelka w tym wszystkim. zalozmy ze zapodamy do niej parametr 5. mozna by sie wiec spodziewac, ze ta funkcja powoduje usuniecie rekordu numer 5. no nic bardziej blednego. ta funkcja usuwa 6-tą linijke w pliku. no bo przeciez nie wazne, ze 3 pierwsze linijki to: <?php defincja pol $x=0 ![]() czyli usuwajac 5 rekord usuwam 3 rekord ale to pikuś. wywolajmy te funkcje z paramtrem 1 - no i definicje pol tabeli poszly w .... zniknely ![]() podsumowujac: ty weź usiądz i na spokojnie przemysl to co chciales zrobic i spojrz na to co zrobiles edit: podoba mi sie tekst ze strony: Cytat DySRS pozwala na łatwe i bezpieczne przechowywanie danych. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokolei:
2)Nie zamykam skryptu ?> dla... dobra przyznaje sie dla wygody. Po prostu fwrite zapisuje mi dane na końcu i miałbym problem z tym "?>" 3)dane są tak przechowywane, ponieważ jak nastąpi usunięcie jednego rekordu to jak to będzie potem wyglądało rekord 4 a potem rekord 6 ? 4)fakt niezbyt "intuicyjne", zostanie poprawione. edit do edit ![]() No co miałem tam napisać, DySRS pozwala na trudne i niebezpieczne przechowywanie danych? ![]() Ten post edytował Mistrig 28.06.2006, 12:46:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ad3)
No i tu sie klania sposob w jaki przechowujesz i usuwasz dane. Usuniecie u ciebie polega na wczytanie calego pliku i zapisaniu go ponownie ale juz bez danel linijki. Po co? Przeciez zeby usunac , musisz najpierw wczytac tabele poprzez select_table(). czyli tabele juz masz w pamieci, a ty przy usuwaniu wczutjesz jeszcze raz ją na nowo. skoro masz juz ja w pamieci to zrob: http://pl.php.net/manual/pl/function.array-splice.php usunie ci element a indexy sie zmienią na wlasciwe. potem zapisz juz tylko nową tabele. ale i tak uwazam ze do niczego ta bazka. takie moje zdanie. a juz tekst w stylu, iz nadaje sie ona do średnich aplikacji, to lekka przesada -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie.
Wyszła nowa wersja (0.7) i chciałbym żebyście ponownie ocenili skrypt. Do sciągnięcia z tąd:http://www.minidb.topworld.org/dowload.html |
|
|
![]()
|
|
Pare uwag odnosnie kodu:
1) Mieszanie jezykow: usun, zapis, select, check, create,..... sie zdecyduj 2) brak komentarzy przy funkcjach 3)
![]() fopen nie rzuca wyjatkami, mimo tego ty przechwytujesz wyjatek na fopen. czemu? po krotkiej analizie kodu widac czemu: bo jesli fopen zwroci false to ty sam generujesz wyjatek. no mialoby to sens, gdyby ten wyjatek szedl na zewnatrz. ale nie, ty ten wyjatek zaraz po wyrzuceniu przechwytujesz... gdzie sens i logika? wciskanie na hama rzeczy tylko po to by je wcisnac jest bez sensu Do funkcjonalnosci sie nie odnosze bo sie odnosilem wczesniej a teraz nie chce mi sie brnac przez to samo ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
zaktualizowane...
|
|
|
![]()
|
|
No i teraz taki koles, co pisze "sredniej wielkosci" aplikacje, z bardzo fajną oblsugą bledow, dostaje telefon od wkurzonego zleceniodawcy, ze im na stronie zamiast aplikacji pojawia sie napis: "nie mozna otworzyc pliku". Koles jest zdziwiony, ale jak to, przeciez mam obsluge bledow, ladnie wszystko jest wyswietlane... glowi sie i glowi dojsc nei moze czemu. Bo nawet przez mysl mu nie przeszlo, ze w Twojej klasie w kodzie jest exit, ktore totalnei konczy wykonywanie skryptu... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:15 |