![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze wlasnie panel administracyjny do cms-u i w tym panely sprawdzam porawnosc pol javascript-em i ajaxem, np. jak admin chce zrobic nowego usera, to po wpisaniu nawzy ajaxem sprawdzam czy user istnieje, jak tak to daje mu podswietlenie pola i "czerwony napis" oraz robie dla submit-u disabled. w takim przypadku na 100% do skryptu php dochodza poprawne dane wejsciowe. i chcialbym posluchac waszego zdania, czy jest sens jeszcze raz sprawdzac to wszystko w php ? dodam jeszcze to obugiwac ten panel beda administratorzy i chyba nie beda sobie specjalnie strony rozwalac....
Ten post edytował nasty_psycho 28.06.2006, 08:10:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
z tym pro to chyba nie teges
![]() walidacja po stronie php (serwera) musi byc zawsze. to zaden klopot. To nic ze to będą admini. Wylaczy se taki obsluge js z jakiegos powodu, zapomni i bedą problemy. Walidacja js ma za zadanie jedynie ulatwic prace po stronie klienta a nie byc zamiennikiem walidacji php Cytat oraz robie dla submit-u disabled. w takim przypadku na 100% ja przykladowo moge zrobic wszystkie pola ,ktore sa disabled, na undisabled ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ja przykladowo moge zrobic wszystkie pola ,ktore sa disabled, na undisabled ale zeby zrobic disabled, to mosisz scianac html na komputer, pozmienac w html/JS i wyslac, to juz graniczy z hackerstwem, i nikt chyba nie bedzie hackowac swojej strony ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale zeby zrobic disabled, to mosisz scianac html na komputer nic bardziej blednego. Mam wtyczke do opery, ktora mi to umozliwia "na zywo" ![]() A nawet jakbym jej nie mial, no to jak pisalem - wystarczy wylaczyc js i juz Twoją walidajce szlag trafil i twoje pola disabled tez -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem za olanień walidacji php, ale to jest moje osobiste zdanie,
największy kłopot jest przy dużych formularzach jak trzeba wrócić wypełnic na nowo pola i jeszcze obok napisać że tu jest coś źle (mam przez to często jakieś problemy), a w JavaScript strzelasz sobie alerta i nie wykonujesz submit'a mam na myśli coś takiego Kod function Wyslanie(){ if (!Walidacja(document.getElementById('name1'))) return alert('Weź wypełnij jakoś normalnie to pole!'); if (!Walidacja(document.getElementById('name3'))) return alert('Weź wypełnij jakoś normalnie to pole!'); .... .... // tu dotrze dopiero jak bedzie wszystko OK document.getElementById('formularz')).submit(); } takie tam, a co do róznych kombinacji, no coż zawsze można zrobić żeby ostateczna aktywacja dokonywana była przez admina Ten post edytował php programmer 28.06.2006, 09:46:10 |
|
|
![]()
|
|
po czesci sie z toba zgadzam @php-programmer ale jak czyatales posta @nospor-a to on tam mowi ze ktos moze wylaczyc sobie JS. coporawda to jest baaaaaaaaaardzo zadkie ale mozliwe. narazie czekam no rozne opinie i postaram sie wywnioskowac jak najwiecej.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja jestem za olanień walidacji php, ale to jest moje osobiste zdanie, Tak podejrzewalem ze sie wypowiesz w tym temacie ![]() ![]() Tutaj bylo tego sporo http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35084&st=0 nie ma chyba sensu powtarzac klotni. zamykam, chyba ze nasty_psycho bedzie chcial cos dopowiedziec co by zmienilo nieco sytuacje (wowczas na PW prosze) albo wogole w tamtym topicu. poco ciągnac dwa na to samo -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:58 |