![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sprawdzić czy został wysłany plik na serwer? A dokładniej czy ktoś wogóle wybrał jakiś plik do wysłania. Próbowałem
[php:1:955a905168] <?php if( $_POST['plik'] ) { echo 'jest'; } ?> [/php:1:955a905168] oraz [php:1:955a905168] <?php if( $_FILES['plik'] ) { echo 'jest'; } ?> [/php:1:955a905168] i nie działa ![]() A może coś robie nia tak ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:609c886811]<?php
if ( $_FILES['plik']['tmp_name']; ) { echo"jest!"; } ?>[/php:1:609c886811] -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Jak sprawdzić czy został wysłany plik na serwer? Zajrzec do manuala.. ;)
Cytat Since php 4.2.0, php returns an appropriate error code along with the file array. The error code can be found in the ['error'] segment of the file array that is created during the file upload by php. In otherwords, the error might be found in $_FILES['userfile']['error'].
UPLOAD_ERR_OK Value: 0; There is no error, the file uploaded with success. Cytat A dokładniej czy ktoś wogóle wybrał jakiś plik do wysłania.
-> http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...load.errors.php -> http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...file-upload.php Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:6e934fc2eb]<?php
if(is_uploaded_file($_FILES['plik'])) { echo("Tak!"); } ?>[/php:1:6e934fc2eb] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w końcu jak bo już zgłupiałem. Chce poprostu sprawdzić czy ktoś wybrał jakiś plik jeszcze zanim go wyśle na serwer, ale w pliku który przetwarza formularz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To w końcu jak bo już zgłupiałem. Chce poprostu sprawdzić czy ktoś wybrał jakiś plik jeszcze zanim go wyśle na serwer, ale w pliku który przetwarza formularz
Aha ![]() //UPDATE: Ja juz nie rozumiem kurtz ma racje - wynika z tego że chcesz czegoś co nie może być osiągnięte :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat To w końcu jak bo już zgłupiałem. Chce poprostu sprawdzić czy ktoś wybrał jakiś plik jeszcze zanim go wyśle na serwer, ale w pliku który przetwarza formularz Wszystkie powyzsze metody pozwalaja ci sprawdzic czy "plik" zostal przeslany.
Prosze napisz co dokladnie chcesz sprawdzac. Plik musi zostac przeslany zeby php moglo stwierzdic ze zostal. Tego nie ominiesz. Twoja odpowiedz sugeruje jednak ze chcesz co innego. Tylko co ;) Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o coś takiego. Żeby sprawdzić czy ktoś coś wpisał w jakiś input to robimy
[php:1:e1b960c8ee]<?php if( $_POST['input'] ) { echo 'coś wpisane'; } else { echo 'dupa'; } ?>[/php:1:e1b960c8ee] A jak to zastosowac dla $_FILE ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak jak podałem wyżej z is_uploaded_file. Jeśli nić nie wybierze - nie bedzie nic uploadował automatycznie, więc cały proces przebiegnie błyskawicznie.
[php:1:2368cf4619]<?php if(is_uploaded_file($_FILES['plik'])) { echo "OK"; //dalsze instrukcje, etc. } else echo("Nie wybrano pliku!"); ?>[/php:1:2368cf4619] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chodzi mi o coś takiego. Żeby sprawdzić czy ktoś coś wpisał w jakiś input to robimy ... A jak to zastosowac dla $_FILE
![]() To chcesz sprawdzić, czy ktoś coś wpisał w pole file, czy sprawdzić, czy plik został zauploadowany? [php:1:9c2c4641ce]<?php if ( $_FILES['plik']['tmp_name']; ) { echo"jest!"; } ?> [/php:1:9c2c4641ce] - tak sprawdzasz nazwe tymczasowego, uploadowanego pliku... [php:1:9c2c4641ce]<?php if ( $_FILES['plik']['name']; ) { echo"jest!"; } ?>[/php:1:9c2c4641ce] - a tak nazwę pliku na dysku użytkownika. Poza tym Kurtz dał Ci już dobry link (którego - tak na marginesie - za cholere nie mogłem znaleźć :? ): http://php4.globe.de/manual/pl/features.fi...file-upload.php -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:18 |