![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio zainteresowałem się klasami w php, obecnie chce zrobić sobie klase do obsługi zapytań SQL. Napisałem sobie coś takiego:
lecz pojawia się błąd: Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home/daroo/public_html/index.php on line 53 Nie zabardzo rozumiem jednak co to jest var, jeżeli ktoś może mi powiedzieć i pomóc to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Ten post edytował d@ro 25.06.2006, 18:37:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz zdefiniowanych zmiennych $sql i $sql_query. Poza tym wywołujesz metodę zmiennej, która nie jest obiektem - czyli po prostu jej nie ma. Słowo kluczowe var, mówiąc prościej, poprzedza deklarację zmiennej w klasie.
Ten post edytował Ludvik 25.06.2006, 18:45:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
-------------------- A Chartreux et à Célestins, A Mendiants et à Dévotes,
A musards et claquepatins, A servants et filles mignottes Portants surcots et justes cottes,A cuidereaux d'amour transis, Chaussant sans méhaing fauves bottes, Je crie à toutes gens mercis. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/en/language.oop.php - klasy i obiekty w php4
http://pl.php.net/manual/en/language.oop5.php - klasy i obiekty w php5
-------------------- A Chartreux et à Célestins, A Mendiants et à Dévotes,
A musards et claquepatins, A servants et filles mignottes Portants surcots et justes cottes,A cuidereaux d'amour transis, Chaussant sans méhaing fauves bottes, Je crie à toutes gens mercis. |
|
|
![]()
|
|
teraz już nie ma tego błędu ale jest za to od mysql_fetch_array();
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/daroo/public_html/index.php on line 87 przed dodaniem klasy błędu nie było! bo mam teraz tak:
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawia mnie po co piszesz klase dla jednej metody...
Ten post edytował Kirtan Loor 25.06.2006, 19:27:03 -------------------- A Chartreux et à Célestins, A Mendiants et à Dévotes,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, facet, kłaniają się duże braki w rozumieniu php ogólnie, a co dopiero w pracowaniu w OO.
|
|
|
![]()
|
|
Kolega wyżej mi tak napisał, nie znam się tak super...więc to zostawiłem :]
Ten post edytował d@ro 25.06.2006, 19:35:40 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie działa, wyświetla się biała strona
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo to jest przykład
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Podstawiłem swoją nazwe tabel itd. ;|
|
|
|
![]()
|
|
Dzizas, to jest przykład. Nie ma połączenia z bazą. tylko struktóra jak to ma wyglaądać. Dadzą ci karesorie auta i powiedz że nie działa?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam tak:
plik functions.php
i w index.php
|
|
|
![]()
|
|
Dodaj var $result; lbo w function_query() zamien $this->result na $result
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nadal to samo
![]() Może ktoś inny da mi jakąś propozycje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ja mam. Zamiast zawracać innym głowę, zainstaluj sobie serwer na kompie (czyt. localhost) i naucz się, baw się w OO. A w ten czas gdy nie umiesz tego (chociaż mimo tego koniecznie chcesz coś wyskrobać [..) teraz rusz kursorem do działu Gotowe skrypty php i wybierz sobie z tamtąd fajną klasę do obsługi bazy MySQL - klasy zamieszczone tam na pewno działają.
Chętnie poświęcę czas dla kogoś, kto chce się nauczyć i ma problemy (czego nie rozumie?) ale jako ktoś nawet nie wie na czym polega programowanie obiektowe a zabiera się za to traci swój i innych czas. W skrócie: Najpierw manual php -> manual MySQL -> Google.pl -> (dopiero teraz) Forum.php.pl. Pozdro ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to nie ma nic wspólnego z programowaniem obiektowym. To, że zamknął w taki sposób obsługę bazy danych, nie znaczy, że to jest OOP. Ja bym tego DAO nie nazwał.
Autorowi wątku polecam zapoznanie się z podstawami obsługi baz danych - gdybyś wiedział o co chodzi, to byś dał sobie radę. Zanim zaczniesz pisać warstwę abstrakcji, opanuj to, co chcesz ukryć.
No i jeszcze przykład...
Nie testowałem tego, pisane z głowy... Ten post edytował Ludvik 27.06.2006, 21:31:12 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:26 |