![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ach te pliki. Mam problem, czytałem o file, fopen, fseek, fgets, ..., ale nadal nie mogę znaleźć rozwiązania na mój problem. I zastanawiam co było by bardziej użyteczne tablice czy stringi. Czego mam użyć, aby zapisać do pliku tekst, po wybranej (znanej mi) linii, a czego, gdy znam ciąg znaków w poprzedzającej linii. Zależy mi głów. na tym drugim przypadku i przypuszczam, że trzeba załadować cały plik, wyszukać tą frazę i tam umieścić wskaźnik pliku - ale jak?
Ten post edytował Coolmax 24.06.2006, 14:51:40 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm nie lepiej zaladowac zawartosc pliku do zmiennej i ja przeszukac w poszukiwaniu ciagu znakow i pozniej rozbic zmienna i miedzy rozbite czesci wsadzic nowa zawartosc i pozniej zapisac calosc do pliku??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie tak bo twoim, albo tym co ja chciałem sposobem i tak trzeba załadowac cały plik. No chyba, że jest funkcja, która czyta plik dotąd, aż znajdzie podaną frazę, ale z takim czymś się jeszcze nie spotkałem...
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ja tez jeszcze sie nie spotkalem
![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Uwazaj tylko by zmienna nie zajela zbyt duzo bo moze nastapic przeladowanie pamieci i skrypt sie wysypie.
|
|
|
![]()
|
|
A gdzie mogę znaleźć o wielkości zmiennej? Aktualnie plik ma 4133 B, ale może być większy.
|
|
![]()
|
|
jesli chodzi o dlugosc stringa to strlen() a o plik to chyba filesize()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli chodzi o zapisanie do pliku wybranej linii (i jezeli te pliki nie przekraczaja rozmiarow powiedzmy 1mb to raczej nie bedzie klopotu)
a w przypadku znania tekstu poprzedzającej linii:
Ten post edytował em1X 24.06.2006, 16:43:54 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
W tym drugim kodzie raczej nie widzę, gdzie mógłbym zapisać, tekst, bo "kota" uzywasz chyba do znalezienia miejsca, a jak dodać tekst? Mogę tego kodu bezpiecznie używać na jednym pliku np. "read.txt"?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:01 |