![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niegdzie nie mogę znaleźć skryptu podobnego do skocz.pl
![]() Pomyślałem że można by taki napisać. Więc tak, musiałby realizować taka zasadę: Skrypt generuje liczbę i tworzy katalog o nazwie tejże liczby. W katalogu tworzy plik inde.html w którym umieszca taki zapis:
Teraz podaje userwi coś takiego: strona.pl/1435 Więc tak zabrałem się do pracy, napisałem tworzeie katalogu o losowej liczbie
Ten post edytował kiler129 24.06.2006, 13:55:19 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mod_rewrite, żadne katalogi!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mod_rewrite, żadne katalogi! Niewiem jak go użyuwać ![]() A mój plan brzmi tak: skroc.html pyta sie usera o adres wpisany adres wysyła w adreseie (w posatci adreskatalog.php?adr=costa.pl) do katalog.php katalog.php generuje liczbe tworzy katalkog o naziw $liczbawygenerowana whcodzi do katalogu i zapisuje w nim plik index.php z zawarością <META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="0;URL=costam.pl"> pokazuje userowi napis straonaskracajaca.pl/$liczba wygenerowana Biorę sę za kodoweanie ![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj sobie spokój z tymi katalogami, to jest idiotyczne.
mod_rewrite - poszukaj w Google bądź na forum. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Fipaj - powie Ci tak, teraz gadasz i udajesz mądrale ale jak zapytałem w szukam sktyptu to NIKT nie odpiasł, ja się biorę za pisanie i chcę coś zrobić a ty przyszedłeś i mówisz że to wszystko be i do kosza się nadaje
![]() Zamiast tylko kazać mi pisac inaczej pomórz w tym co jest. Ja przykąłdam się i chcę coś zrobić a że jest na to kilka metod i może niektóre są gorsze niektóre lepsze nie znaczy że nie można napisac metodą gorszą, ważne żeby działało ! A drugą sprawą jest to że ty chyba nie widzisz w jakim dziale jest temat, jest w dziale przedszkole więc tutaj się uczy podstaw, je chcę napisac coś prostego, niewykluczone że jak skończę to napisze 2 skrypt z mod_write. Ale jest też jeden problem, na niektórych serwerach masz wyłączone mod_write więc nic nie zdziałasz ![]() Więc proszę Cię, jesli chcesz to pomórz a nie odrazu mów że bee i zebym ineczej to zrobił, zrobię ale najpierw musze nauczyć się żeczy proostrzych ![]() Przecież nikt nie zaczyna odrazu od pisanie CMS ![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
nikt nie odpisał w "szukam skryptu", bo czegoś takiego nie znajdziesz.
// udaję mądralę - na a co mi pozostało? dziewczyna rzuciła, średnia niska i zaraz się z komputerem muszę żegnać na całe wakacje, trzy tragedie w jednym tygodniu, yay ^^ to, co robisz, to nawet nie jest gorsza metoda. tak nie robi NIKT, NIKT NIKT NIKT. nie znajdziesz mi skryptu, który dynamicznie tworzy katalogi... jak już się uparłeś, że tego mod_rewrite nie umiesz i nie jesteś w stanie się nauczyć, to wejdź na wortal i znajdź artykuł o nice urls. Jakkolwiek patrzę na twoje poczynania z sympatią, TAK NIE RÓB. I JUŻ - nie jestem w stanie dać ci lepszej rady. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale ja naprawde chce to zrobić na kartalogach
![]() Bynajmniej narazie. Ale natrafiłem na trochę problemów. Po 1 - gdy otworzę katalog i tworzę plik to on i tak się wtorzy w tatalogu w którym jest skrypt ![]() Po 2 - gdy zapisuje skrypt wariuje bo jesli napisze
To robie niewiadomo co ![]() Po 3 - skrypt niewim czemu sie zapętral i tworzy i generuje liczby bez końca ![]() Niewiem poczytam, ale niemam ochoty bawić sie w mod_write bo ja potrzebuje cos prostego i szybko a to rozwiązanie wydało mi się najprostrze i najszybsze do napisania ![]() Więc poradzisz mi tak na szybko jak to napisać ? ![]() A tak nawiasem wpisanie w google mod_write i zaznaczeniu szukania w pl nic nie daje ![]() Ja się wykończę ![]() Ten post edytował kiler129 24.06.2006, 14:55:19 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez taki skrypt przy pomocy mod_rewrite jest prosty jak budowa cepa a swoim "pomysłem" na tworzenie katalogów
![]() .htaccess Kod RewriteEngine ON RewriteRule (.+)$ ?strona=$1 index.php
przykładowe uzycie u mnie: localhost/links/chr9f -> Przenosze na strone parametru: chr9f. no i czyje rozwiązanie jest prostsze? ![]() Ten post edytował em1X 24.06.2006, 16:26:36 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Na serwerze nie mam włączonego mod_rewrite
![]() A więc tak, uparłem się że napisze to choć przy moimm zasobie wiedzy może być to b. trudne ![]() Po spędzieniu ok. 3h nad manualami, ksiązkami i na myśleniu mam skrypt który dziła i ma się dobrze. Opiera się on o 2 pliki: index.html i generuj.php
p.s. Nieche słyszec komętarzy w styu - debilne lub skopiował i mói ze sam zrobił ![]() Zastanawia mnie tylko dlaczego niechcialiści mi pomódz ? To że coś nie do końca jest sensowne to nie znaczy że nie należy z tego kożystać. Założę się że jeśli bym napisał ze chcę zrbić księge gości na plikach txt zaczelibyści mi wpajac że to debile i lepiej użyć SQL ![]() A pomyślcie - a moze ktoś nie ma sql`a ? Tak samo np. ja nie mam na serwerze mod_rewrite choć jest to serwer komercyjny. A tak apropo własnie biorę się za księgę gości robioną bez sql ![]() Ten post edytował kiler129 24.06.2006, 18:32:54 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zastanawia mnie tylko dlaczego niechcialiści mi pomódz ? To że coś nie do końca jest sensowne to nie znaczy że nie należy z tego kożystać. Korzystac, to powinienes, ale ze slownika jezyka polskiego. Fipaj podal Ci najlepszy, najlatwiejszy i najbardziej efektowny sposob na ominiecie problemu, a Ty masz jeszcze pretensje. Eksperymentowac na katalogach itd. mozesz we wlasnym, domowym zaciszu i nie wymaga to otworzenia nowego tematu. -------------------- Praktyczne wprowadzenie do JavaScript dla poczatkujacych!
Simplicity of web programming - ferrante.pl blog Functionite - szkolenia JavaScript |
|
|
![]()
|
|
ferr - ja po raz któryś mówię ze nie mam na serwerze mod_rewrite !
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ferr - ja po raz któryś mówię ze nie mam na serwerze mod_rewrite ! To daj sobie na luz. Zaden logicznie myslacy programista nie bedzie robil tego dzieki katalogom. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie tylko dlaczego niechcialiści mi pomódz ? Słuchaj no, to że nie chce Ci się pisać po polsku nie oznacza, że możesz to robić tutaj, więc z łaski swojej popraw te irytujące błędy ![]() ![]() Cytat To że coś nie do końca jest sensowne to nie znaczy że nie należy z tego kożystać. Założę się że jeśli bym napisał ze chcę zrbić księge gości na plikach txt zaczelibyści mi wpajac że to debile i lepiej użyć SQL ![]() A pomyślcie - a moze ktoś nie ma sql`a ? Tak samo np. ja nie mam na serwerze mod_rewrite choć jest to serwer komercyjny. A tak apropo własnie biorę się za księgę gości robioną bez sql ![]() Trzeba iść do przodu i wybierać najbardziej optymalne i korzystne rozwiązania. Napewno plus dla Ciebie, że zbudowałeś taki skrypt, nabrałeś doświadczenia, ale teraz spróbuj ten skrypt ulepszyć, nie bój się tego magicznego mod_rewrite, może jednak warto się przełamać - pomyśl o tym co tracisz, a co możesz zyskać ![]() ferr - ja po raz któryś mówię ze nie mam na serwerze mod_rewrite ! To czemu nie zrobisz nic w tym kierunku, aby jednak uruchomić na swoim serwerze ten moduł? To daj sobie na luz. Zaden logicznie myslacy programista nie bedzie robil tego dzieki katalogom. Dokładnie ![]() Pozdrawiam ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() nice url's! wtedy urle będą wyglądały tak: index.php/id_do_którego_skakać czysty php artykuł na wortalu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam hosting na ovh i oni mają w du.. klientów, powiedzieli że niewłączoł mod_rewrite
![]() A co do tego nice url`s to niemoge znaleźć ![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:13 |