![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zapytanie do bazy:
I wszystko ladnie smiga do czasu kiedy w bazie sa 2 identyczne imiona.... chce aby zapytanie wskazywalo mi osobe o najwyzszym id z Danym imieniem, czyli teoretycznie ostatnio dopisana.... Jestescie w stanie pomoc mi zlokalizowac blad ? Z gory wielkie dzieki. Ten post edytował Amorph 23.06.2006, 23:23:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nie masz pola w ktorym bylaby data dopisania rekordu to zakladam, ze pole id jest auto incrementowane wiec mozesz zrobic do wyswietlenia if, ktory jesli imiona sie powtorza to wyswietlasz te, ktore ma wieksze id bo tak z logiki wynika.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Najwyższy id wybieraj przez max a nie count.
A jeśli chcesz wyświetlić największy id przy pomocy SQL(sprawdzone na postgresie):
Możesz też napisać:
lub:
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Tyle ze przy zapytaniu count(id) rowniez licze ktora pozycje w tabeli po posortowaniu wg. punktow zajmuje dane imie. Przez max juz to nie wyjdzie
edit: Wyszlo mi:
Bardzo dziekuje za pomoc.... Ten post edytował Amorph 24.06.2006, 08:38:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Przecież count nie zwraca pozycji danego wiersza lecz ich ilość. Zapytanie, które napisałeś zwróci Ci ilość id w tabeli baza, gdzie punkty są równe lub większe od tego co zwróci podzapytanie.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:19 |