![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Puławy/Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to mój pierwszy post i nie wiem czy kwalifikuje się on do php PRO ale chyba tak. Będę musiał zrobić engine który przeszukuje serwisy www, np www.wp.pl w poszukiwaniu określonych słów kluczowych, następnie zapisać np. treść newsa. do bazy. Trochę na ten temat myślałem ale nie wiem za bardzo jak to zrobić :oops: jedyne co wymyśliłem to - "zapisać" stronę z wp, przeanalizować pod kontem <a href ..., i przechodzić na kolejne podstrony itd. teoria wygląda jasno aczkolwiek z realizacją znając życie będzie dużo trudniej. Może znacie jakieś linki do kodu z gotowym rozwiązaniem, chętnie obejże jak to inni robią. Może inaczej to się robi
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Witam, to mój pierwszy post i nie wiem czy kwalifikuje się on do php PRO ale chyba tak. Będę musiał zrobić engine który przeszukuje serwisy www, np www.wp.pl w poszukiwaniu określonych słów kluczowych, następnie zapisać np. treść newsa. do bazy. Trochę na ten temat myślałem ale nie wiem za bardzo jak to zrobić :oops: jedyne co wymyśliłem to - "zapisać" stronę z wp, przeanalizować pod kontem <a href ..., i przechodzić na kolejne podstrony itd. teoria wygląda jasno aczkolwiek z realizacją znając życie będzie dużo trudniej. Może znacie jakieś linki do kodu z gotowym rozwiązaniem, chętnie obejże jak to inni robią. Może inaczej to się robi ?? Pobierasz strone (sockety), wysuzkujesz odpowiednie fragemnty (wyrazenia regularne), dodajesz gdzies do plikow statycznych czy do bazy + informacje o prawach autorskich.
Jesli idzie o mnie temat nie specjalnie nadaje sie na pro.. tylko co sie nadaje? ;) Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalezy! Moim zdaniem to sie nadaje nawet nie na pro, tylko na jakies forum na ktorym mozna by zlecic za pieniadze przygotowanie profesjonalnego skryptu
![]() Bo jesli ja dobrze zrozumialem, to kolega chce korzystac z wyszukiwarki WP, znajdywac wyniki i analizowac je a nastepnie okreslone wyniki kopiowac do siebie.. A to juz sporo roboty, zeby po 2 godzinach pracy goscie z WP nie ucieli naszego Ipka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie bardzo rozumiem o jakie newsy ci chodzi. Czy ty chcesz ściągać newsy ze znalezionych stron?
![]() ![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Puławy/Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiec nic takiego nie chce robić
![]() ![]() Troche socketami sie pobawiłem i widze że to coraz mniej na php pro sie nadaje, ale cóż pewnie w trakcie bedą jeszcze problemy. Dzięki za pomoc. Może jednak ktoś ma namiar na jakiś gotowiec, nie lubie wyważać otwartch drzwi a ktoś juz pewnie coś takiego napisał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee... szkoda ;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Trochę na ten temat myślałem ale nie wiem za bardzo jak to zrobić :oops: jedyne co wymyśliłem to - "zapisać" stronę z wp, przeanalizować pod kontem <a href ..., i przechodzić na kolejne podstrony itd. teoria wygląda jasno aczkolwiek z realizacją znając życie będzie dużo trudniej.
Wydaje mi się, że optymalniejszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie np. z jakieś wyszukiwarki np. google.pl w poszukiwaniu określonych słów kluczowych na stronach Wirtualnej Polski. Potem pobrać linki znalezionych stron z google i przeszukiwać już skryptem. Przykładowy kod jaki możesz wykorzystać: [php:1:2a9717c467]<?php ### ### google search finder ### Joel De Gan ### http://listbid.com/affil/ ### function GetCurlPage ($pageSpec) { $agent = "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)"; $ref = "http://www.google.com"; $ch = curl_init($pageSpec); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); curl_setopt($ch, CURLOPT_USERAGENT, $agent); curl_setopt($ch, CURLOPT_REFERER, $ref); $tmp = curl_exec ($ch); curl_close ($ch); return $tmp; } // callback function function filt($var) { return(substr($var, 0, 4) == "http"); } function googleresults($search){ global $main; $GrabURL = "http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=" .$search."&btnG=Google+Search"; $parsed = parse_url($GrabURL); $host = $parsed[host]; $parts = explode(".", $host); $count = count($parts); $main = $parts[$count - 2] . "." . $parts[$count - 1]; $OpenFile = GetCurlPage($GrabURL); preg_match_all("|href="?([^"' >]+)|i", $OpenFile, $arrayoflinks); $new = array_filter($arrayoflinks[1], "filt"); return $new; }// end function $new = googleresults("php"); //Listing the array While(List(,$link) = Each($new)){ if(substr_count($link, $main)==0 && substr_count($link, "search?q")==0){ Echo "$link<Br>"; }//fi }// wend ?>[/php:1:2a9717c467] Zaczerpnięty z php.net (komentarze do preg_match_all). Pozdrawiam. -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie latwiej skorzystac z site: wp.pl a pozniej socketem :?:
EDIT Stymże sockety strasznie dlugo sie laduja, pamietajcie o tym, a skrypt pokazany na forum niestety nie zapewnia tez swietnej, szybkiej pracy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiesz co a ja mam inna propozycje ... moglbys urzyc isniejacych enginow (IMHO mnoGoSearch jest najlepszy) i po prostu zindeksowac interesujaca cie domene. Wtedy mnogo odwali za ciebie cala robote bedziesz mial wszystko w bazie danych, slowa kluczowe powazone itp. A nadmienie jeszcze tylko ze mnoGoSearch ma calkiem fajny interface dla php. Ostatnio implementowalem ten system i zarowno instalacja jak i koniguracja indexera sa dosc proste wiec nie powinno ci to nastreczyc problemu.
To jest oficjalna strona projektu: http://www.mnogosearch.org/ . Calkiem niezla dokumentacja i webboards na ktorych otrzymasz odpowiedz chyba na kazde pytanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DZENX wam za to co napisaliscie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:47 |