![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Stworzyłem sobie skrypt, który sprawdza błędy popełniane przez użytkowników na moim forum, poprawia je i zaznacza co zrobili źle (potem mogą zedytować posta i poprawić, żeby sprawdzacz już się nie rzucał). Rozwijam sprawdzacza i rozwijam i w końcu stoję w miejscu. Chciałbym pozbyć ludzi nawyku używania dwóch pytajników (debilny pomysł twórców GG zrobił z internetu syf). Przykładowo: - Jak się nazywasz?? ma poprawić na: - Jak się nazywasz? gdzie pytajnik będzie na czerwono czy coś (to sobie zrobię). To jest banał - prosta regułka w str_replace. Chciałbym jednak do tego użyć preg_replace tak, aby poprawiał tylko dwa wykrzykniki, a jeżeli jest ich więcej to zostawił w spokoju. Np.: - Jak się nazywasz?? na: - Jak się nazywasz? a: - Co ty gadasz? ![]() ![]() ![]() ![]() zostawiał jak jest. Niestety w powyższym przykładzie zamienia po dwa pytajniki po kolei. Wymyśliłem tak, żeby zamieniał tylko pytajniki ze spacją na końcu - było OK, ale nie zawsze user stawia spację po pytaniu, dlatego to też się nie sprawdza. Druga rzecz - chciałbym dzięki preg_replace ustawić wstawianie przecinków przed "że" automatycznie. Przykład: - Myślę że blablabla zamienia na: - Myślę, że blablabla Też niby proste: preg_replace("#(*.?)że(*.?)#si", '\\1, że \\2' ... No dobra, ale wtedy jak user już wstawił przecinek: - Myślę, że blablabla to w wyniku mam: - Myślę,, że blablabla Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Rz-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co do 2:
pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
/[^!]([!]{2})[^!]/
powinno zlapac dwa wykrzykniki a wokol nich po jednym znaku nie bedacym wykrzyknmikiem. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki.
Teraz dalszy problem - co jeżeli ktoś napisze "Uważam tak, mimo że blablabla" - to jest poprawnie napisane, a skrypt wstawi przecinek przed "że" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem wyciagasz dzialo na muche -- po co ci taki system i tak wsyzstkiego nie wylapiesz, taki Office pisany pewnie przez setke ludzi nie poradzi sobie z wszystkimi przypadkami, a co dopiero twoj pisany w pojedynke z podstawowymi umiejetnosciami. Userzy i tak beda pisac niepoprawnie.
Cytat Chciałbym pozbyć ludzi nawyku używania dwóch pytajników (debilny pomysł twórców GG zrobił z internetu syf) - Jak się nazywasz?? ma poprawić na: - Jak się nazywasz? To ich niczego nie nauczy -- wpisza blednie, system to zaakceptuje i poprawi a user zobaczy (lub nawet nie zwroci na to uwagi) poprawna wersje i nie zrozumie ze ma pisac poprawnie; skuteczniejszy bedzie chyba "ban za ![]() Moja rada: lepiej zajmij sie funkcjonalnoscia systemu a nie taka pierdola co zajmuje kupe czasu, jest trudna a efekty beda pewnie mizerne, ale decyzja nalezy do ciebie. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
No masz rację. Jednak mój skrypt działa tak, że raportuje jak ktoś zrobi
![]() ? [Auto sprawdzacz: złamano punkt regulaminu nr. jakiś tam] i ten napis jest tak oczojebny, że user musi poprawić post ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.07.2025 - 04:32 |