![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam następujący problem zmienilem se cms z cookis na sessje i tu lezy błąd gdy wpisuje w adres tak
?_SESSION[login2]=pwned&_SESSION[haslo2]=ssss to otwiera mi sie strona i niby ze jest zalogowany dany user a jak to zabespieczyć ? oto cały kodzik Index.php
Zaloguj.php
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W taki sposób nie możesz zapisać danych w sesji. Jeżeli przesyłasz dane metodą get, to nie ma co kombinować:
?login2=login&haslo2=pass
Pomijam tu wszystkie kwestie bezpieczeństwa - brak sprawdzania zawartości zmiennych, przesyłanie hasła GET-em, dzięki czemu można je podglądnąć przeszukując historię. I dlaczego, jeżeli warunek z kodu pierwszego jest spełniony, to wyświetlasz formularz do zalogowania? Mi się wydaje, że jest odwrotnie... Zadbałeś o to, że zmienne $login i $haslo są zainicjowane? Bo w skrypcie zaloguj, masz w nich dane, ale on jest raz wykonywany... Osobiście bym zmienił tego if-a, na:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niestety ale nic to nie dało zadnej zmiany...........
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ehh kombinacje. polecam zrobic prosty formularz metoda POST go wyslac do skryptu i sprawdzic czy dane sie zgadzaja jak tak to do sesji dodac dane ze jest zalogowany i po problemie nie wiem po co to wogole metoda GET wysylac haslo przeciez to moze kazdy zobaczyc.
formularz:
plik sprawdz_dane.php:
Ten post edytował piotrekkr 21.06.2006, 09:41:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a na poczatku dales session_start()
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie jest wazne bo plik do sprawdzania nie wysyla zadnego naglowka do przegladarki wazne zeby session_start() wstawic przed wyslaniem jakiejkolwiek infotmacji do przegladarki tak ja robie i mi dziala
Ten post edytował piotrekkr 21.06.2006, 09:58:22 |
|
|
![]()
|
|
no niestety panowie mi to niedziała;(
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:25 |