![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz, krótko. php wyświetla znaki zapytania zamiast polskich ogonków. W bazie ustawione jest wszędzie kodowanie latin2.
Jak po połączeniu z bazą w phpie dam SET NAMES latin2 to znaki zapytania zamieniają się na krzaczki. :/ -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepne się pod temat. Mam podobny problem. Mianowicie jesli wprowadzam dane poprzez skrypt to zamiast polskich znaków w bazie są krzaki. Dane po pobraniu przez skrypt wyświetlane sa prawidłowo. Kodowanie strony to iso-8859-2. Jak zrobić z poziomu php aby w bazie zapisywane były polskie znaki poprawnie ? Co zmienić w bazie ? Szukałem po innych wątkach i natknąłem się na polecenie SET NAMES. Jak moge je wykorzystać z poziomu php ?
Edit: Już sobie poradziłem. Ustawiłem wszędzie w tabelach kodowanie na latin2_general_ci a w skryptach zapisujących dodałem linijke:
Ten post edytował Wujek01 24.06.2006, 10:38:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:46 |